Annons:

KD överklagar fullmäktiges beslut till Förvaltningsrätten

Förvaltningsrätten får avgöra om fullmäktiges beslut om krav på kollektivavtal i offentliga upphandlingar är giltigt. Kristdemokraterna har nämligen överklagat beslutet.

Annons:

Den 25 januari tog fullmäktige beslut om att införa krav på kollektivavtal för företag som lämnar anbud i kommunkoncernens offentliga upphandlingar. Beslutet, som var en följd av en motion av socialdemokraternas Kenneth Björklund och Håkan Koran, har fått kritik från många håll, men främst från Företagarna, oppositionen och kommunens egen upphandlingsorganisation.

Kristdemokraterna väljer nu att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten och vill att domstolen laglighetsprövar beslutet. KD hänvisar till kommunstyrelseförvaltningens utredning av ärendet där man menar att det är ”utredningens uppfattning att det även framöver kommer att vara oförenligt med unionsrätten att en offentlig upphandlare ställer som krav att en leverantör ska vara ansluten till ett kollektivavtal”. 

Voteringen i fullmäktige slutade med 22 nej (för motionen), 20 ja (emot motionen) och sju ledamöter avstod.

Så här skriver Kristdemokraterna i sin överklagan: "Med hänvisning till slutsatsen i ovan citerade utredning, att nuvarande upphandlingslagstiftning inte medger att man kan ställa krav på att anbudsgivare ska ha tecknat kollektivavtal, ifrågasätter jag om beslutet var förenligt med gällande svensk lagstiftning och önskar Förvaltningsrättens bedömning av ärendet. Om kommunfullmäktiges beslut inte är förenligt med svensk lag önskar jag att Förvaltningsrätten upphäver beslutet."

 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt