Annons:

Bragsjö: Vimmerby behöver ett organiserat, uppdaterat och lyhört civilsamhälle

Stefan Bragsjö har skrivit ett debattinlägg om civilsamhällets roll i Vimmerby. Foto: Linus Johansson

Bragsjö: Vimmerby behöver ett organiserat, uppdaterat och lyhört civilsamhälle

Vimmerby kommun genomförde nyligen en revision av bidragssystemet för kultur- och fritidslivet, min grova och säkert något förenklade tolkning av det resultatet är att det ärligt talat inte finns något system.

Annons:

Utan att gå in på alla följder som orsakas av att det saknas ett kvalitets- och ledningssystem så är det lika uppenbart att väldigt få flickor/kvinnor får del av det kommunala stödet. Stöd som fördelas ut via bidrag eller subventioner av olika slag. Avsaknaden av system behöver inte innebära att skattemedel fördelas fel eller inte gör nytta. Men vi vet inte.

Det görs ingen samlad regelbunden prioritering av behov. Det saknas uppföljning av vilken nytta som tilldelade skattemedel bidrar till. Avsaknaden av ett system innebär också att vi för varje dag, varje vecka och varje månad som går missar massor av externa resurser som bara ligger och väntar på att tilldelas kultur- och fritidslivet i Vimmerby kommun! Det enda som krävs är att vi ska ansöka tillsammans i olika konstellationer där kommunen nästan alltid behöver vara medsökande.

Från och med 1/1 2020 blir det lag på att alla barn har rätt till lek, vila och fritid. Detta när barnkonventionen omvandlas till lagstiftning. I samma lag står det vidare att man ska sträva till det yttersta av sina tillgängliga resurser för att söka förverkliga barnets sociala, ekonomiska och kulturella rättigheter och att barnets bästa alltid ska komma i första rummet. 

*

Nu är det bråttom och hög tid för ett flexibelt, modernt och aktivt civilsamhälle med ett kultur- och föreningsliv som samarbetar medvetet och uppdaterat i sidled mellan föreningar. Lika viktigt är samarbetet mellan kommunala verksamheter som skola och fritids och kultur- och föreningslivet. Sist men inte minst är även samarbete med näringslivet viktigt så att vi tillsammans arbetar för en attraktiv och trygg kommun för alla företag och anställda samtidigt som alla företagares/anställdas barn ges möjlighet till en meningsfull fritid. 

Det är inte bråttom för att lagen är på gång utan för att det mer än någonsin behöver vara enkelt och tryggt att växa upp i Vimmerby kommun. För att skapa dessa förutsättningar är jag övertygad om att varje barn och varje ungdom behöver en meningsfull fritid, ett intresse att odla. 

Det handlar inte om någon annans barn eller någon annan förening utan det handlar om ditt barn och din förening, ”våra” barn och ”vårt” kultur- och föreningsliv i Vimmerby kommun. 

*

Kultur- och föreningslivet har stora kvalitetsförbättringar att hämta hem om kommunen lägger tillrätta ett enkelt och demokratiskt ledningssystem byggt på medborgardialog. Detta system kommer säkerställa kvalitet och hjälpa kommunen att börja planera tillsammans med ett samlat kultur- och fritidsliv. 

Om kommunen på allvar tror på medborgardialog som metod för att tillsammans skapa ”Allas Vimmerby kommun” så är det dags nu! Arbetssättet har med framgång prövats i liten skala i arbetet med att ta fram den sociala lokala utvecklingsstrategin. 

Där fanns föreningslivet representerat och arbetssättet fungerade och skapade skratt, funderingar, lyssnande, omtag men framför allt så lärde vi oss saker av varandra och våra olika perspektiv som vi aldrig hade kunnat förstå om vi inte hade träffats.

*

Ingen vuxen kan ha missat att vi nu och framåt behöver ta minst lika mycket ansvar som tidigare, ja förmodligen ett ännu större ansvar än tidigare för våra barns och våra ungdomars trygghet och meningsfulla fritid. Vi måste koordinera ett positivt förebildsskap och en meningsfull fritid runt varje barn/ungdom! Det kräver ett uppdaterat, lyhört och flexibelt kultur- och föreningsliv byggt på kunskap och positiva förebilder. Ett kultur- och föreningsliv som är jämlikt och öppet för alla. 

Barnkonventionen och Agenda 2030 med de globala målen borde varje styrelse ha överst på varje dagordning. Detta av flera anledningar men kortsiktigt av den enkla anledningen att ett samlat föreningsliv tillsammans med kommunen skulle kunna hämta hem miljoner årligen i externa pengar, vissa år säkerligen 5-10 miljoner, som kommer från andra håll än lokalt näringsliv och kommunala skattemedel. 

Här har vi en sportslig chans att få till anläggningarna, här har vi den bekräftelse vi tycker oss vara värda och här har vi resurserna till att ta ett större ansvar. Vi måste städa bort gamla strukturer som blockerar utveckling och bygga nya strukturer tillsammans!  

*

Den verklighet vi lever i nu kräver helt andra lösningar än den som vi fanns i så sent som för tio år sedan. Att varje styrelse jobbar för sig själv utan organiserad dialog med andra styrelser eller utan organiserad dialog med skolor och fritids fungerar inte när vi ska stödja samma barn och ungdomar. 

Att varje förening bjuds in till kommunen en och en vid behov eller knackar på själva hos kommunen är inte heller effektivt. Framförallt inte när dörrarna i kommunhuset är så många och uppdelade i olika ansvar. Då är det är inte alltid lätt att veta var man ska knacka på. Detta har varit och är verkligheten som jag själv varit en del av. Det är just detta som måste förändras. 

*

De kommunala bidragen/subventionerna till föreningslivet 2018 kretsar i huvudsak runt pojk- eller kanske ännu mer herrverksamhet. Det är inte tätort eller kransorter som behöver stödet/bidragen/skattemedlen, inte heller i huvudsak olika idrotter, kulturformer eller olika föreningar. Utan det är barn/ungdomar o människors olika behov som ska matchas o stödjas.

Givetvis via någon slags struktur där föreningar/mötesplatser etc. är rimliga mottagare men det krävs en ordentlig systemuppdatering.

Kommer det vara utmanande? Ja till en början. 

Kommer det vara provocerande? Ja förmodligen.

Är det nödvändigt? Ja om vi tror på att varje barn och varje ungdom i Vimmerby kommun behöver och har rätt till en meningsfull fritid.

*

Men det är viktigt att förstå, att gör vi det här tillsammans och smart så finns det plats både för våra uppbyggda verksamheter plus att vi kan öppna upp och ge plats för nya. För givetvis ska det finnas plats för det som finns idag, det bedrivs så mycket viktig och fantastisk verksamhet för så många barn och ungdomar. 

Inget är vunnet om vi börjar sätta föreningar och intressen mot varandra men allt måste samlas ihop och vi måste börja jobba smart tillsammans för framtiden och för våra barn och ungdomars skull. För det är där vår utveckling finns.

*

Så det handlar inte om att ifrågasätta det som finns eller har funnits utan att tillsammans blicka framåt och försöka få till en gemensam verksamhetsplan för ett samlat kultur-och föreningsliv. En verksamhetsplan framtagen via regelbunden dialog föreningar emellan och med ett stort stöd från kommunen. 

Min egen spaning säger att den samlade verksamhetsplanen för kultur- och fritidslivet i Vimmerby kommun kommer kretsa runt att investera i ledarskap, i positiva förebilder för våra barn och ungdomar och i kunskap. Kunskap om samhällsbyggande, jämställdhet, jämlikhet och hållbarhet. Men viktigast av allt: hela vårt kultur- och föreningsliv måste vara tillgängligt för alla! 

*

En samlad verksamhetsplan för framtiden bidrar till en trygg kommun och ökar möjligheten till en meningsfull fritid för varje enskilt barn o varje enskild ungdom. För det är så enkelt att vi vuxna måste ”flytta närmare” varje barn och ungdom via ett positivt förebildskap som bottnar i det intresse som just det barnet eller den ungdomen har!

Civilsamhället inkluderat kultur- och föreningslivet är en grundbult i vårt välfärdssamhälle för det ska vara enkelt och tryggt att växa upp i Vimmerby kommun! Men då måste vi organisera, strukturera och samla ihop kultur- och föreningslivet. Det brådskar!

“The child who is not embraced by the village will burn it down to feel its warmth”

Stefan Bragsjö, just nu medlem i en handfull föreningar i Vimmerby kommun och styrelsemedlem i Vimmerby IF. Kopplar vi på mina övriga intressen och familj, arbetskamrater, kompisar, släkt etc. så är min indirekta koppling till kultur- och fritidslivet väldigt mycket bredare än så!

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt