Annons:

Vänsterpartiet: Därför vill vi fördubbla stödet till pensionärsorganisationer

Social isolering. Ensamhet. Ohälsa, fysisk såväl som psykisk.
Ord som dyker upp i debatten då och då. Ord som hänger samman. Ord med en djup innebörd.

Annons:

Social isolering leder till ensamhet, som ofta leder vidare till psykisk ohälsa. Något som i sin tur kan leder vidare till fysisk ohälsa.

Forskning, bland annat i Storbritannien och Japan, visar att ungefär en femtedel av sjukbesöken har sin grundläggande orsak i ensamhet. Samma forskning visar att med aktiva insatser mot ensamhet och social isolering kan man minska antalet sjukbesök kraftigt.

Det är ett förebyggande arbete som spar stora resurser inom sjukvården och som självklart betyder ännu mer för den enskilda människan.

Samtidigt kostar det betydligt mindre än vårdinsatserna och spar stora summor för samhället.

*

Det finns de som redan idag gör sådana insatser! Pensionärsorganisationerna i Vimmerby gör stor nytta för sina medlemmar, med, eller trots, i sammanhanget ytterst magert stöd från samhället.

Vänsterpartiet vill FÖRDUBBLA stödet till pensionärsorganisationerna i Vimmerby.

Det låter kanske dramatiskt, men om vi talar om att deras samlade stöd uppgår till 25 500 kronor per år? Då inser alla att det ur samhällssynpunkt inte är så stora summor det rör sig om.

Med ett fördubblat stöd kan de ordna fler aktiviteter, de kan bli lite billigare för medlemmarna, fler människor kan vara med. En oerhört viktig skillnad för den enskilda människan och en vinst för alla oss andra.

*

Varje människa som inte är ensam, som inte upplever social isolering, som inte drabbas av ohälsa är en vinst för samhället. En vinst för Dig! En fördubblad peng till våra pensionärer ger mycket mer tillbaka!

Låt oss därför fördubbla stödet till våra pensionärsorganisationer som gör en sådan enorm social insats för just den grupp som oftast lider av ensamhet!

Så bygger vi Vimmerby från grunden.

Jens af Ekenstam Stenman

V i Vimmerby

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt