Annons:

Peter Högberg.

"Astrid Lindgrens Näs en viktig del i utvecklingen"

Socialdemokraten, och styrelseledamoten i Näs, Peter Högberg svarar Centerpartiet.

Annons:

Centern skriver idag i en debattartikel om hur de vill få ordning på kommunens ekonomi. Det är bra men tyvärr så hamnar de snett gällande förslaget att minska på verksamhetsbidraget till Astrid Lindgrens Näs. Det är viktigt att notera att detta förslag inte sänker kommunens kostnader då verksamhetsbidraget till Astrid Lindgrens Näs kommer från bolagsfären och det är inom kärnverksamheterna som vi måste få ner kostnaderna. Så skulle vi välja att flytta den halvmiljonen som centern föreslår kommer delar att skattas bort så det blir inte så mycket pengar som går in i kommunkassan. Men åter så är inte kommunens intäkter för små utan våra utgifter allt för höga.

Sedan att vi över tid ska kunna minska verksamhetsbidraget till Astrid Lindgrens Näs är inget fel, men det rättar inte till det aktuella ekonomiska läget. Staten genom Tillväxtverket har under åren gjort stora satsningar på verksamheten samt att vi fått bidrag från Regionförbundet. Att externa vill satsa på Astrid Lindgrens Näs beror på att ägaren det vill säga Vimmerby kommun har ansett att verksamheten är viktig för kommunens utveckling och sätter av ett bra verksamhetsbidrag. Hade vi inte gjort detta så är det tveksamt att vi fått till extern finansiering i den storleken. 

I en verksamhet är det alltid en balans mellan gasa och bromsa. Var gasar man för att få utveckling och var måste man bromsa för att få kontroll på kostnaderna. Det är inte en enkel fråga där det är svart eller vitt. För min egen del så tror jag att just Astrid Lindgrens Näs är ett sådant ställe vi ska gas på. För det är en verksamhet som kommer kommuninvånarna till del och lockar även externa gäster. Verksamheten är fortfarande i ett uppbyggnadsskeende och vi vet inte vart vi landar. Men jag känner mig trygg i att är och kommer bli en plats som samlar kommunens invånare och som ger oss många nya besökare vilket leder till mer arbetstillfällen och med det nya kommunala skatteintäkter till vår gemensamma välfärd.

Peter Högberg (S) styrelseledamot Astrid Lindgrens Näs

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt