Annons:

Högberg (S):

Peter Högberg (S) tycker att Centerpartiet öppnar upp för SD på det lokala planet. Foto: Simon Henriksson

Högberg (S): "Centerpartiet öppnar dörren för SD"

I ett blogginlägg går socialdemokraten hårt åt Centerpartiet i Vimmerby. Han menar att oppositionspartiet öppnar upp dörren för Sverigedemokraterna – och undrar om C kan tänka sig att samarbeta med SD. – Jag blir både förvånad och upprörd, säger Peter Högberg (S).

Annons:

På måndagen skrev socialdemokraten och kommunstyrelseledamoten Peter Högberg ett blogginlägg om Centerpartiet och Sverigedemokraterna på sin blogg, som han döpte till "Kommer C styra med SD i Vimmerby?". 

Så här inleder Högberg (S) sitt blogginlägg: "Sakta så öppnar de på dörren. Steg för steg så kliver de in i finrummet. Vi pratar om de fyra borgerliga partierna och hur de hanterar relationen till Sverigedemokraterna. Vi har sett det inom moderaterna, kristdemokraterna och liberalerna. En förskjutning och mumlande om hur de ser på SD och framtiden. Nu öppnar även Centern i Vimmerby den dörren". 

Han skriver vidare att den lokala centerledaren, som är Ingela Nilsson Nachtweij (C), bjudit in alla oppositionspartier, inklusive Sverigedemokraterna. Så här skriver Högberg: "Plötsligt så har Centern i Vimmerby legitimerat SD och låter dem sitta vid bordet som vilket parti som helst. Men SD är inget parti som de andra. De har en historia som inte är avklarad. Frågan är om de ens vill klara av den, utan mer bära den med stolthet. När representanter i media uttalar sig eller via sociala medier säger rasistiska saker så är det inte att de är rasistiska som den interna kritiken bottnar i utan hur de uttalar sig. Med andra ord så är det helt okej att vara rasist så länge du inte uttalar detta i media eller på sociala medier". 

"Bjuder upp till dans"

För Dagens Vimmerby utvecklar kommunstyrelseledamoten sitt resonemang. 

– Läser man vad Ingela (Nilsson Nachtweij) skriver på sin blogg så är det tydligt att de bjudit in till möte och ska diskutera formalia. Oppositionen ska gemensamt diskutera inför budgeten och väntar på svar om Sverigedemokraterna kommer. Det är att bjuda upp till dans, säger Högberg. 

Vad är fel eller anmärkningsvärt med det?

– Det är som jag skriver, Sverigedemokraterna är inte demokratiskt rumsrena. De har sitt rasistiska arv som de inte gör avsteg från. Den lokala representanten säger inte att det är fel att vara rasist, utan att det är fel att uttala sig rasistiskt. För mig är Sverigedemokraterna ett parti som inte hör hemma i den demokratiska familjen. 

Ska inte alla partier få vara med och diskutera i demokratins tecken?

– De sitter i fullmäktige, de har möjlighet att sitta där och göra sin röst hörd. Det är en milsvid skillnad därifrån och till att inleda ett samarbete med partiet. Det finns parlamentariska forum, som fullmäktige, där de har uttryme att delta i debatten. Att bjuda in dem och göra överenskommelser är något annat.

"Rätt att veta det"

Peter Högberg (S) efterfrågar ett besked från centerledningen, om de kan tänka sig att regera med SD 2018. 

– Jag tycker att väljarna har rätt att veta det. På det natioenlla planet har Centerpartiet haft en annan åsikt och därför blir jag snopen när de bjuder upp till dans på det lokala planet. Jag blir förvånad och upprörd, säger han. 

Han skulle aldrig kunna tänka sig att styra med hjälp av SD. 

– Nej, jag vill aldrig sitta i en båt med Sverigedemokraterna. Det är ett parti som står så långt från där jag hör hemma ideologiskt. 

Här hittar ni Peter Högbergs (S) blogginlägg. Och här hittar ni Ingela Nilsson Nachtweijs (C) blogginlägg.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt