Annons:

Nachtweij (C):

Ingela Nilsson Nachtweij (C) menar att partiet inte öppnat dörren för SD. Foto: Simon Henriksson

Nachtweij (C): "Finns inte på kartan att vi ska samarbeta"

Peter Högberg (S) menar att Centerpartiet öppnar upp för att samarbeta med Sverigedemokraterna. Helt felaktigt, anser Ingela Nilsson Nachtweij (C). – Det finns inte på kartan att vi skulle samarbeta med Sverigedemokraterna, säger hon.

Annons:

I ett blogginlägg, som Dagens Vimmerby skrivit om, ifrågasätter socialdemokraten Peter Högberg (S) oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C), som han menar öppnar upp dörren för Sverigedemokraterna och ett framtida samarbete.

Ingela Nilsson Nachtweij är väldigt frågande till kritiken. 

– Det är helt felaktigt. I mitt uppdrag som oppositionssamordnare så ska jag hålla övriga partier informerade. Vi har en politisk samverkan mellan Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. I viss grad även Liberalerna. I juni fick jag kritik, framför allt av KD, för att jag inte bjöd in alla oppositionspartier och för att vi inte hade regelbundna träffar med alla. Då riktades det kritik från majoriteten också. I mitt uppdrag står det att jag ska informera alla oppositionspartier och jag kan inte exkludera Sverigedemokraterna från det. Jag vet inte vad han menar, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C). 

"Aldrig regera med SD"

INN menar att det möte hon bjudit in SD till inte har någonting med en politisk samverkan att göra. 

– Vi ska ha ett informationsmöte för alla oppositionspartier. Det står i min arbetsordning från fullmäktige att jag ska anordna det.

Skulle ni kunna regera med hjälp av direkt eller indirekt stöd av Sverigedemokraterna?

– Nej, nej, nej. Vi kommer aldrig regera med några sverigedemokrater. Det finns inte på kartan. 

"Nonsensdiskussion"

Oppositionsrådet tycker att Högbergs utspel saknar relevans. 

– Det är en nonsensdiskussion. Att jag informerar alla oppositionspartier, det ingår i mitt uppdrag. 

Han menar att ni genom att bjuda in dem till samtal öppnar dörren för dem. Gör ni det?

– Att jag informerar alla oppositionspartier, det ingår i mitt uppdrag. Jag förstår inte hur det kan ha med politisk samverkan att göra. Det är en helt annan fråga som inte har med det här att göra. Tycker han att det är konstigt att vi gjort motioner där SD varit inbjudna? Vi tog upp ett program mot främlingsfientlighet och våldsbejakande extremism som alla partier ställde upp på. Alla partier var med och det är demokrati. 

Varför tror du att Peter Högberg gör det här utspelet?

– Det får du fråga honom om. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt