Annons:

Vi vill se alternativ till verksamheten i Ulveberg

Anki Winnerhed till höger är en av fyra medarbetare på Ulveberg som skrivit under debattartikeln. Foto: Simon Henriksson

Vi vill se alternativ till verksamheten i Ulveberg

I våras bestämde sig socialnämnden för att lägga ned gården Ulveberg, där kommunen under många år haft verksamhet för funktionshindrade. I dag skriver fyra medarbetare på Ulveberg om socialnämndens beslut. Håller du med? Rösta längst ned.

Annons:

16 juni bad Vänsterpartiet Socialnämnden om en konsekvensanalys kring Ulveberg. De efterfrågade alternativ för att säkerställa att det blir en besparing vid nedläggning. En besparing på 200 000 kronor innebär en kostnad per brukare på 32 kronor om dagen. Då ska vi hitta en ny aktör för tre kronor i timmen. Vi har fortfarande inte fått se en sådan.

För att veta hur stor en besparing kommer bli bör flera alternativ ha jämförts med varandra. En kostnadsanalys bör innehålla direkta kostnader så som hyra, utrustning, transporter, men även hur mycket personal som krävs för respektive alternativ. Hur många brukare kan man fånga upp på samma ställe. Men även visa effekter av verksamheten så som minskat ohälsotal, hur många som går vidare till praktik /arbete samt mervärde så som salutogena effekter hos brukarna och upplevd ökad livskvalitet.

Känner sig meningsfulla

Ulveberg är en bred verksamhet riktad mot arbete och är en brygga ut till arbetslivet. Här har brukarna möjlighet att snickra, arbeta med motorer, jordbruk, smide, röjning, trädgårdsarbete, lokal vård,  hushållssysslor mm. Det finns även närhet till natur och djur. Brukarna får hålla rent och snyggt och sköta om annat än sig själva, detta bidrar till att de känner sig meningsfulla, de lär sig samarbeta och planera.

Det finns många fördelar med verkliga arbetsuppgifter och det gör att brukarna känner ansvar och går upp på morgonen. Ulveberg är en läkande miljö, där det finns tid och plats för rekreation.

Skjut upp nedläggningen

Varken personal eller brukare känner igen sig i socialnämndens beskrivning av Ulvebergs verksamhet  i media. Och faktum kvarstår att ingen har frågat efter information innan beslutet. Det vore rimligt att offentliggöra beslutsunderlaget.

Vårt förslag är att Kommunfullmäktige beslutar att skjuta på nedläggningen av Ulveberg tills Socialnämnden kan visa en jämförelse på alternativa verksamheter och Ulveberg. 

Anki Winnerhed

Mikael Leifsson

Siri Gutafsson

Katarina Nilsson

Samtliga är personal på Ulveberg

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt