Annons:

Rättegången i hovrätten inleds i dag – över 40 vittnen anses onödiga

I dag inleds förhandlingen om mordet i Silverdalen i Göta hovrätt. Foto: Göta hovrätt

Rättegången i hovrätten inleds i dag – över 40 vittnen anses onödiga

I dag tar hovrätten upp mordfallet i Silverdalen från mars ifjol. En man dömdes till rättspsykiatrisk vård och utvisning för mordet på sin hustru. I dag inleds rättegången i Göta hovrätt – som strukit över 40 av de vittnen som åklagaren kallat.

Annons:

Den 29 mars 2016 hittades en kvinna dödad i ett skogsparti i Silverdalen. Kalmar tingsrätt dömde kvinnans make, en 55-årig man, döms för mord. Straffet blir rättspsykiatrisk vård förenat med utvisning samt 50 000 kronor i skadestånd till parets fem barn. 

Mannens DNA fanns på mordvapnet och det är också bevisat att han befann sig på den plats där kvinnan attackerades – men mannen har nekat till brott och överklagade domen till hovrätten.

"Är unikt"

Rättegången i den högre instansen inleds i dag. Åklagaren har kallat närmare 60 vittnen till förhandlingen, men enligt Sveriges Radio anses 40 av dem vara onödiga. 

– Det vill jag påstå är unikt i Sverige, säger Thed Adelswärd som är chefsrådman vid Lunds tingsrätt till SR.

Mannen har hävdat att flera personer förföljt hans familj och att han trodde att hustrun var otrogen mot honom. Flera av de vittnen som hovrätten strukit skulle motbevisa de uppgifterna. 

Saknar betydelse

I sitt beslut skriver hovrätten, enligt SR, att vittnes uppgifterna "helt saknar betydelse i bedömningen av den åtalade gärningen".

– Det är uppenbart en väldigt stor skillnad mellan vad åklagaren anser behöver bevisas och vad hovrätten anses behöver bevisas. Det vill jag påstå är unikt i Sverige att så många vittnen avvisas och dessutom i ett brottmål när det är åklagarens bevisning, säger Thed Adelswärd vid Lunds tingsrätt.

Ett annat skäl till att så många vittnen strukits är att flera har samma uppgift. Att hela 60 vittnen kallas till en rättegång är väldigt ovanligt. 

– Jag tycker generellt att åklagarna blivit bättre på att ange varför de vill kalla ett vittne, menar Adelswärd. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt