Annons:

Färre anställda i Vimmerby visar statistik – så ser det ut

Det var färre anställda i Vimmerby första halvåret 2021, visar färsk SCB-statistik. Foto: MostPhotos

Färre anställda i Vimmerby visar statistik – så ser det ut

30 fler hade arbete första halvåret 2020 jämfört med första halvåret 2021. Det visar ny statistik från SCB. Bara två kommuner i länet har fler anställda.

Annons:

Coronapandemin har delvis förändrat arbetsmarknaden i Sverige. I Vimmerby kommun är det något färre som hade arbete det första halvåret 2021 jämfört med första halvåret 2020.

Under januari till juni i år hade 6 774 av invånarna i kommunen en anställning. Det är 30 personer färre än motsvarande period året före. Nedgången är 0,4 procent, enligt nya siffror från SCB.

– Av Sveriges 290 kommuner är det endast i 92 som antalet anställda har ökat under första halvåret i år. De främsta faktorerna bakom utvecklingen är kommunernas geografiska läge samt näringslivsstruktur, säger Fredrik W Andersson, nationalekonom och analytiker på SCB, i ett pressmeddelande.

"En annan utveckling"

Vimmerbys situation är inte unik för länets del. Endast två kommuner, Kalmar och Mörbylånga, har fler anställda. I Vimmerby sticker offentlig förvaltning ut. Där har antalet anställda minskat med 16 personer jämfört med 2020 och det innebär en nedgång på fyra procent. 

– Här går kommunen en annan utveckling än riket som helhet. Offentlig förvaltning är ett exempel på en av de branscher som sysselsätter fler i dag än för ett år sedan. I hela Sverige handlar det om en ökning på över 3 400 personer, säger Fredrik W Andersson.

Det var fler Vimmerbybor som hade anställning inom både byggbranschen och handel. Ökningen för de båda ligger på en procent. 

– Relativt sett har mindre städer tappat mer än större städer och storstäder. De tre kommuner som haft den absolut största procentuella nedgången av anställda personer är gränskommuner mot Norge, säger Fredrik W Andersson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt