Annons:

Erixon om hyrorna:

Vimarhems vd Jan Erixon.

Erixon om hyrorna: "Inga pengar att bråka om"

Vimarhem höjer hyrorna med 0,7 procent 2017 och ytterligare 0,65 procent 2018. För en trerumslägenhet med en hyra på 5 400 kronor innebär höjningen drygt 40 kronor till.
– Det ligger i linje med landet, säger vd:n Jan Erixon.

Annons:

Årets hyresförhandling är avslutad och Vimarhem och Hyresgästföreningen har kommit överens om en höjning av hyrorna för Vimarhems bostäder med 0,7 procent. Vimarhem hade yrkat på en höjning med 1,65 procent. 

Snitthöjningen i riket ligger på 0,69 procent.

– Vi är i linje med landet och för övrigt går Vimarhems ekonomi bättre i och med migrations- och flyktingfrågan. Vi har ingen inflation och lågt ränteläge. Sedan kan man alltid diskutera att den skulle upp mer, men vi ser på de bostadsbolag som strandat i förhandlingarna, som Kinda. Där man fick 0,76. Det är inga pengar att bråka om. Hultsfred hade 0,67. Det är så här det blir, säger Vimarhems vd Jan Erixon. 

I årets överenskommelse har man också kommit överens om höjningen för 2018. Då blir det 0,65 procent. 

– Med all sannolikhet ser det likadant ut nästa år och vi är noga med att räkna genom våra kostnader och intäkter för att det ska gå runt. Det är merarbete för något som vi inte tror ger några särskilda pengar. 

Inte lägst

För en trerumslägenhet med en hyra på 5 400 kronor blir höjningen 40 kronor. Sedan höjs också avgiften för bilplatser med fem kronor per månad och hyressättningsavgiften blir tolv kronor per månad. 

– Vi ligger inte lägst i länet, både Hultsfred och Nybro ligger lägre och det är ju en förhandlingssituation med hyresgästerna. Det är ju seriositet i det här, det är en hyresförhandling och vi följer bruksvärdessystemet. Det finns ju länder med statliga hyror, men här förhandlar vi och det är ju inget system vi ändrar i Vimarhem, säger Jan Erixon. 

Bruksvärdeshyra är ett lagstiftat system som Sverige har haft sedan 1968. Det innebär att hyresnivån inte kan sättas fritt och att hänsyn tas till en mängd olika faktorer.

Hyreshöjningen för Vimarhems bostäder gäller från och med april 2017. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt