Annons:

Förhandlaren tveksam till Vimarhems utgångsbud för hyrorna

Vimarhem vill höja hyrorna med 2,15 procent. Ett bud som Hyresgästföreningens förhandlare Erik Malmberg inte tycker är rimligt. – Jag har väldigt svårt att se den höjningen, säger han.

Annons:

Vimmerby kommuns bostadsbolag, Vimarhem AB, har närmare 1 300 lägenheter att ansvara över. Under måndagen gick Vimarhem ut med att de vill se en hyreshöjning på 2,15 procent. Det motsvarar 19 kronor per år och kvadratmeter. 

– Vi gör den här bedömningen och det är underhåll vi vill ha till. Det blir inga stora höjningar i år, men vi har gått ut med 2,15 procent. Det handlar också om att få täckning för taxehöjningar, säger vd:n Jan Erixon. 

Under 2016 avser Vimarhem att underhålla sina lägenheter för närmare 15 miljoner kronor. Utgångsbudet från det kommunala bostadsbolaget ligger över både inflationstakten och riksbankens tvåprocentiga mål – men är närmare hälften av Hultsfred Bostäder begärde.

Är den här höjningen rimlig?

– Vi har gjort den här bedömningen och gjort en genomräkning av våra intäkter och kostnader. Det ska förhandlas om det. Vi har fått lite mer under de senaste åren, men vi behöver ju pengar för att kunna göra bra resultat och för att kunna investera fortsättningsvis. 

Kan ni få 2,15 procent?

– 2,15 tror jag inte att vi kan få. En förhandling är att ge och ta och jag har inte varit med om det någon gång sedan 1982. 

Vad tror du att ni kan få?

– Det är en förhandling, det ska stötas och blötas. Jag ser i alla fall goda förutsättningar för att vi ska komma överens och att det inte ska hamna i långbänk. 

"Landat på den här nivån"

Både Kisa och Hultsfred har hamnat under en procent i höjning (0,76 respektive 0,85). Hultsfred Bostäder hade gått ut med ett bud på nästan fyra procent. 

– I Västervik vet jag att utgångsbudet är 2,3 procent.

Hyresgästföreningens förhandlare, Erik Malmberg, fick Vimarhems utgångsbud på måndagen. 

– Man hänvisar till den typ av kostnadsökning man brukar hänvisa till. Olika taxor som gått upp: värme, vatten, avfallstaxa. Vi har personalkostnader som gått upp. De har summerat och landat på den här nivån. 

Är deras bud högt?

– Det är en nivå som om vi pratar uppgörelser är på en hög nivå. Men vi ska som sagt förhandla om saken den 17 februari. Vi får sätta oss ner och räkna på det här. 

Hur står sig 2,15 procent mot övriga landet?

– Det är något över snittet. Jämför vi med grannen Hultsfred så ville de ta 35 kvadratmeter per år. Vi gjorde upp på sju. I Vimmerby handlar det om 19 i deras utgångsbud. Procent är alltid lite vanskligt att jämföra med, det kan ju skilja mycket i hyreshöjningarna sedan tidigare. 

Att Vimarhem har funnits i många mindre orter har varit en börda för dem, säger Erik Malmberg. Vimarhems hyror är i nuläget inte extrema på något sätt.

– De tillhör ju inte topparna, men det har mest att göra med åldern på beståndet. I Vimmerby har Vimarhem trots allt byggt ganska mycket i modern tid. På många ställen har det egentligen inte byggts på 20 år i många orter för att det funnits ett överskott på bostäder. Vimarhem har också haft tomma lägenheter hela tiden i de små kransorterna, men där har det funnits ett politiskt krav på att de ska finnas i små orter. Det har varit en börda för Vimarhem. 

Erik Malmberg kan inte säga vad Hyresgästföreningen går in med för utgångsbud i förhandlingen.

– Jag kan inte säga det nu. Processen har börjat med att de vill höja hyran. Nu får vi förbereda och titta på deras underlag ordentligt. 

Hur sannolikt är det att ni ska gå med på 2,15 procent?

– Det har jag väldigt svårt att se i nuläget. 

Nivån som Vimarhem och Hyresgästföreningen kommer överens om gäller från och med den 1 april i år. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt