Annons:

Ny lönehöjning för kommundirektören – så mycket tjänar hon

Carolina Leijonram får höjd lön med 2,65 procent 2022. Foto: Vimmerby kommun/Pressbild

Ny lönehöjning för kommundirektören – så mycket tjänar hon

Det blir lönehöjning för kommundirektören Carolina Leijonram med 2,65 procent 2022. Nu är hennes månadslön 108 800 kronor.
– Det är en bra lön, det finns inget annat att säga om det, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

Annons:

Under 2020 gick kommundirektören Carolina Leijonram för första gången över 100 000 kronor i månaden. Under 2019 tjänade Leijonram 99 900 kronor. 

Hennes löneutveckling har fortsatt och under 2021 fick hon 2,4 procent i löneökning. I år blir löneökningen 2,65 procent för kommundirektören.

Ökningen i kronor räknat ligger på 2 900 kronor. Det ger Carolina Leijonram en månadslön på 108 800 kronor. Hennes årslön ligger nu på 1 305 600 kronor. 

– Nu har vi satt lönen för Carolina och hon får samma höjning som snitthöjningen i kommunen. Det är 2,65 procent. Det är det som har varit snittet i kommunen och nu har vi valt att lägga oss där, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

Hur har du resonerat?

– Det finns inte skäl till att ge mer eller ligga under snitter heller.

"En bra lön"

Leijonrams nya lön gäller retroaktivt från 1 april. 

– Det är en bra lön, det finns inget annat att säga om det. 

Tror du att man som kommuninvånare eller medarbetare tycker att det är motiverat i en liten kommun som Vimmerby?

– Det är där lönerna ligger för de här tjänsterna. Det finns inte så mycket mer att säga om det. 

Är det inte orimligt att hon tjänar så mycket mer än er politiker när det är ni som får klä skott för den största delen av kritiken när något är fel?

– Det är något vi får stå ut med.

Carolina Leijonram hade en månadslön på 61 000 kronor när hon tillträde tjänsten sin position under 2010. Hennes lön har höjts med nästan 48 000 kronor sedan dess.

Går det att säga något om den fortsatta löneutvecklingen?

– Nej, det vet jag inte. Jag vet inte hur man resonerat tidigare. Jag har stämt av det här med kollegor och inte sett anledning till att kommundirektören ska ha högre procentsats än andra. Då ska det finnas särskilda skäl. 

"Gör ett bra jobb"

Tidigare hade Torbjörn Swahn, som var vd för Vimmerby Energi- och Miljö AB, ett samlat värde på sitt avtal som var bättre än Carolina Leijonrams. Kommundirektören hade då högre lön, men saknade de förmåner som VEMAB:s vd hade. Det handlade om 35 semesterdagar och en tjänstebil som fick användas privat och disponeras av en familj. 

VEMAB har bytt vd och den nya vd:n har inte ett bättre avtal än kommundirektören.

– Nu är Carolina löneledande ja, säger Käll.

Varför är det viktigt?

– Viktigt och viktigt. Det är rimligt att hon är det. Hon har flest anställda under sig, är kommunens högsta tjänsteman och så vidare. Det är rimligt att det är så. 

Varför har det dröjt så länge med lönen?

– Det är mycket annat som kommit emellan. Även om det blir gjort sent, så vet alla inblandade att det gäller retroaktivt.

Hur vill du summera hennes insats som kommundirektör?

– Hon gör ett bra jobb.

Känner du en oro för att förlora henne till det privata näringslivet?

– Det har varit rätt så stor rörlighet de senaste åren, men Carolina har varit här i många år och är inte den som byter jobb snabbt eller lätt. Jag ska dock inte säga att jag inte känner oro, för det vet man aldrig.

Kommundirektören Carolina Leijonram har valt att inte kommentera sin nya lön. Lars-Erik Rönnlund, kommunchef i grannkommunen Hultsfred, tjänar 109 200 kronor i månaden. HÄR kan du läsa mer om det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt