Annons:

Godkänd biostart i Vimmerby – så ska salongerna göras iordning

Tina Karlsson och Mikael Bengtsson driver Vimmerby Bio och har många idéer för hur de ska förbättra bioupplevelsen för besökarna. Foto: Ossian Mathiasson

Godkänd biostart i Vimmerby – så ska salongerna göras iordning

Biostarten i Vimmerby får betyget godkänt. Nu tittar ägarna Tina Karlsson och Mikael Bengtsson på förbättringar för att lyfta bioupplevelsen. 
– Vi ska börja förbättra saker i salongerna senare i vår när det blir lugnare på visningsfronten, säger Mikael Bengtsson. 

Annons:

Det var i slutet av förra sommaren som Tina Karlsson och Mikael Bengtsson tog över och drog igång bioverksamheten i Vimmerby efter att den hade varit stängd i flera månader. Paret driver numera biografer på totalt sju orter i Sverige och tycker att starten i Vimmerby har varit godkänd.

Det kom för en tid sedan en rapport om att biobranschen har återhämtat sig till cirka 65 procent under 2022 och Vimmerby har liknande siffror som de andra biograferna.

– Med tanke på hur branschen ser ut har det varit en godkänd start, sedan är det klart att man gärna hade önskat mer. Jag tror inte att det är Vimmerbys fel utan jag tror att det är branschen som inte riktigt har återhämtat sig. Det är mycket som spelar in hos folk nu och lågkonjunkturen gör att man prioriterar mat på bordet framför ett biobesök, vilket är helt naturligt. Vimmerby och Laholm är ungefär jämnstora vad gäller antalet invånare och ligger jämnt i antalet biobesökare, säger Tina Karlsson. 

Mikael Bengtsson håller med om att starten har varit bra. 

– Det har varit lite lugnare än vad vi hade förväntat oss, men det går åt rätt håll. Vi hade många besökare när vi hade en stor barnbiodag i slutet av januari och dagbio med 98 personer för någon vecka sedan, säger Mikael Bengtsson.

Ljudet ska förbättras i Grand

Vår tidning har tidigare rapporterat om att biografen har för avsikt att göra förbättringar i de två salongerna, Terrassen på övervåningen och Grand på entréplan. 

– Inom en relativt snar framtid ska vi byta ut stolarna i Terrassen och tanken är att vi kommer ta bort varannan rad och sätta bord för raderna som plockar bort. Efter vår filmfestival är tanken att vi ska sätta oss ner och göra en planering för när det sker. Vi har siktat in oss på maj då det brukar vara lugnt, säger Tina Karlsson.

Den mest akuta åtgärden som behöver vidtas i den större biosalongen, Grand, är ljudet. 

– Vi tycker inte att ljudet håller tillräckligt bra kvalité. Vi har bra utrustning, men problemet är akustiken i lokalen i och med att det sitter en tegelvägg bakom duken som gör att ljudet studsar konstigt. Även om det är okej ljudutrustning så är planen att vi ska förbättra ljudet i Grand, säger Tina Karlsson.

Det finns i dagsläget ingen klar tidsplan för när ljudet i Grand kan fixas till. 

– Vi är beroende av andra personer eftersom vi kommer anlita installatörer av ljud. Det hänger på när de har tid att leverera utrustningen och genomföra arbetet, men tanken är att försöka göra det någonstans i april, maj eller juni.

Stolbyte i Grand på sikt

En annan förbättringspunkt är att byta stolar och matta i Grand. 

– Det vill vi göra, men inte nu. Det för med sig så mycket merarbete och det känns som ett större projekt än det vi ska göra uppe i Terrassen även om jag tror att vi åker på att byta matta där också. 

Den lilla utbuktningen med tre rader längst bak i Grand-lokalen vill de också fixa till. 

– Vi funderar på vad vi ska göra med de tre sista raderna i Grand och vi skulle vilja raka ut utbuktningen och skapa en större foajé. Det känns också som ett större projekt att göra det. 

Hur långt bort i tiden är förbättringarna i Grand?

– Jag tycker att det är svårt att svara på det, men i bästa fall inom det närmsta året. Det hänger på hur saker och ting utvecklar sig och när man har råd. Vi har börjat kika på om det finns några bidrag att söka, men i och med att vi är ett företag så är det svårt att få loss pengar från sparbanksstiftelser och liknande. 

Öppet fem dagar i veckan

Vimmerby Bio har i dagsläget öppet fem dagar i veckan och lite mer i anslutning till skolloven.

– Det känns ganska lagom och i en framtid kan man i bästa fall köra fler dagar och vi vill givetvis utveckla verksamheten. Nu har vi precis dragit igång dagbio och det har varit väldigt lyckat. Vi har våra första skolbioföreställningar om någon vecka så jag ser positivt på framtiden. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt