Annons:

  • Bions

    Tina Karlsson och Mikael Bengtsson tar emot byggnadsvårdsdiplomet av Bevara Vimmerbys ordförande Mikael Sandström. Foto: Simon Henriksson

  • Bions

    Ett 80-tal personer kom för filmvisningen.

  • Bions

    Mikael Sandström är ordförande i Bevara Vimmerby.

  • Bions

    Ellinor Knutsson, Tina Karlsson och Mikael Bengtsson vid Vimmerby Bio. Ellinor är anställd och sköter biografen i Vimmerby.

Bions "räddare" tog emot pris: "Väldigt stor hedersbetygelse"

För inte ens ett år sedan öppnade biografen i Vimmerby igen. På onsdagskvällen mottog man årets byggnadsvårdsdiplom av föreningen Bevara Vimmerby.
– Det är en väldigt stor hedersbetygelse, säger Mikael Bengtsson.

Annons:

Föreningen Bevara Vimmerby höll sitt årsmöte i biosalongen på Vimmerby Bio i går kväll. I samband med det fick också bioägarna Tina Karlsson och Mikael Bengtsson ta emot sitt diplom.

"En stad utan biograf är inte en hel stad. Glädjen blev därför stor när Tina Karlsson och Mikael Bengtsson år 2022 övertog ansvaret för den nedläggningshotade biografen. Med mod och framåtanda driver de Grand & Terrassen med planer att ytterligare utveckla verksamheten. Hela Vimmerby står bakom paret och önskar en välförtjänt framgång för deras initiativ till ett bevara en kulturinstitution", framgick det i motiveringen. 

– De får det här för att de räddade biografen, säger Mikael Sandström. 

"Stor hedersbetygelse"

Glädjen och tacksamheten över priset gick det inte att ta miste på.

– Vi har inte ens varit här i ett år ännu, så det är en väldigt stor hedersbetygelse. Ofta tar det några av kamp innan man uppmärksammas, säger Mikael Bengtsson.

– Det tyder på att biografen är väldigt viktig för Vimmerbyborna och det är kul att det är så. Vi märker det på responsen vi får här, säger Tina Karlsson.

Det var den 25 augusti förra året som den första filmen med de nya ägarna visades. 

– Vår intention är att ge Vimmerbyborna den bästa bioupplevelsen som går att få. Därför är det extra roligt att bli uppmärksammad på det här sättet. Vi kände inte till den här föreningen sedan innan, men förstått att det finns ett oerhört samhällsengagemang bland dem och det är viktigt att bevara varje stads unika mentalitet, säger Mikael Bengtsson.

Hur har det här året varit?

– Det går inte att sticka under stol med att det har varit ett tufft år, men det har det varit för hela branschen, så det är inte unikt för Vimmerby. Så har det varit överallt med spåren av pandemin och lågkonjunkturen. Vi tror på bion, men nu är det tufft eftersom räntan sticker och maten är dyr, säger Tina Karlsson.

"Alltid skakats i omgångar"

Deras målsättning har varit att ha tusen besök i månaden i genomsnitt.

– Fram till januari låg vi där, sedan har det varit lite sämre. Men april, maj och juni är lågsäsong. Vi har aldrig kört sommarbio här förut, men vi kommer ha öppet förutom midsommarveckan så vi får se hur det blir. Vi märker att publiken uppskattar att det finns en bio här. 

Vad tänker ni om biografen här på sikt?

– Biografvärlden har alltid skakats i omgångar, men alltid gått starka ur den. Det här blir nog inget undantag. Upplevelsen man får på bio, får man ingen annanstans. Bion är också ett hyfsat billigt nöje jämfört med teatrar eller konserter. Branschen påverkades väldigt mycket av momshöjningen 2017 och vi har inte höjt biljettpriserna de senaste åren. Det var först förra sommaren som vi tog ikapp det tappet.

Just nu pågår en stor renovering på bion i Vimmerby, vilket du kan läsa mer om HÄR.

Många kom för filmvisningen

I samband med årsmötet och diplomutdelningen blev det även filmvisning med bortglömt filmmaterial, bland annat från Vimmerbyutställningen 1953 och en kavalkad av kända Vimmerbyprofiler från 50- och 60-talet. Filmen har klippts ihop av Carl Abrahamsson och visades upp för det 80-talet besökare som kommit till årsmötet. Här nedan kan du se ett smakprov på filmen.

– Det är ett av de mest välbesökta mötena vi har haft, säger Mikael Sandström.

Filmerna skänktes sedan till Stadsmuseet Näktergalen. 

– Förhoppningsvis kan vi visa upp dem där, säger Gunilla Gustafsson.

Leif Larsson avtackades för sina år i styrelsen för Bevara Vimmerby. Carl Abrahamsson blev nyvald ledamot.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt