Annons:

Varslet gick inte att lindra:

Totalt 50 personer får gå hem från Boklok efter storvarslet i februari. Foto: Simon Henriksson

Varslet gick inte att lindra: "Införstådda med vilket läge vi befinner oss i"

50 kollektivanställda yrkesarbetare på Boklok i Gullringen har fått beskedet att de måste lämna sina jobb.
– Det är tråkigt, säger Roger Pettersson, ordförande för GS-klubben på Boklok. 

Annons:

Hustillverkaren Boklok i Gullringen la ett stort varsel i mitten av februari. Varslet avsåg 50 anställda på yrkessidan och 15 tjänstemän.

Nu har Boklok och GS-facket kommit i mål med förhandlingarna. Antalet uppsägningar på kollektivsidan blir lika stort som man varslade om. Det innebär att 50 personer sägs upp. 

– Vi hade givetvis hoppats på färre uppsägningar, men det var väl tvunget att bli 50 uppsägningar efter våra diskussioner med ledningen, säger Roger Pettersson. 

Hur vill du beskriva förhandlingarna med Bokloks ledning?

– Det har varit lugnt och stillsamt och vi har haft samsyn i det mesta. Det har inte varit några hårda ord utan alla har varit införstådda med vilket läge vi befinner oss i. Vi har haft en bra dialog för att kunna lösa saker och ting på bästa sätt, säger Roger Pettersson.

Vad gick ni med för inställning i förhandlingarna?

– Inställningen var väl att inte alla 50 kollektivanställda skulle bli uppsagda, men det vi har fått till oss är att det inte går utan att det är tvunget att vara 50. Det är marknaden som styr det, säger Pettersson. 

"Inte roligt att bli av med jobbet"

Henrik Lindström, vice ordförande i GS-klubben på Boklok, flikar in.

– Vi har hela tiden hoppats på att det ska vända och att vi ligger i överkant med 50 uppsägningar. Det blev tyvärr inte som vi hade tänkt oss. Det har varit smidiga och lugna förhandlingar. Det har mer eller mindre varit att arbetsgivaren kommit med sitt förslag och vi med ett motförslag och sedan har vi mötts någonstans, säger Henrik Lindström.

Hur har nyheten tagits emot av de anställda?

– Det är blandade känslor. En del av medarbetarna har kanske inte varit mer än ett år, precis fått fasta anställningar och kanske varit inställda på det. Det är många som är ledsna och arga och det är inte roligt att bli av med jobbet, säger Roger Pettersson. 

Det är i dagsläget 152–153 yrkesarbetare på Boklok och strax över 100 yrkesarbetare är kvar efter varslet. 

– Nu kommer de 50 medarbetarna jobba till åtminstone den 15 juni. Blir det en tvärvändning så behöver kanske inte alla gå hem men det är långt borta som marknaden ser ut i dag. Marknaden ser jäkligt dålig ut på ren svenska. Vi säljer ingenting och det är samma situation som för alla andra husfabrikanter, säger Pettersson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt