Annons:

Facket om jättevarslet:

Facket säger att beskedet om varslet är skittråkigt men lite väntat. Foto: Simon Henriksson

Facket om jättevarslet: "Skittråkigt men lite väntat"

Hustillverkaren Boklok i Gullringen varslar hela 65 personer om uppsägning. Storvarslet var ingen jätteöverraskning för den lokala fackklubben.
– Det är skittråkigt men samtidigt lite väntat, säger Roger Pettersson.

Annons:

Han är själv inte på fabriken under onsdagen och har inte kunnat prata med medarbetarna ansikte mot ansikte.

– Jag sitter med avtalsdelegationen i Stockholm, men är på väg hemåt. Så i morgon är jag på plats. Just nu har jag inte alla fakta. Det enda jag har gjort är att prata med mina kollegor på telefon, säger Roger Pettersson, klubbordförande på GS-facket på Boklok.

Hur är stämningen?

– Det kan jag egentligen inte uttala mig om, så den passar jag helst på. Men det är klart att det inte är roligt.

"Funnits en oro"

Totalt varslar storföretaget 65 anställda om uppsägning. 50 av dessa är yrkesarbetare. Det kunde Dagens Vimmerby berätta på onsdagsförmiddagen.

– Det är tråkigt. Det är skittråkigt till och med men samtidigt var det lite väntat. Det är så många husfabrikanter runt omkring som sagt upp folk, så att vi skulle bli drabbade också är ingen jätteöverraskning. 

Är det en oro du gått med?

– Till viss del har man gjort det. Det är inte roligt att behöva säga upp folk, men Obos varslade ju nyligen 200 man. Så att det skulle komma har vi varit så gott som säkra på förr eller senare. Jag vet inte vad jag ska säga riktigt, men klart det funnits en oro.

Är du överraskad över antalet?

– Ja, 50 yrkesarbetare är lite häftigt. Men det är inte slut ännu ska man komma ihåg. Det här är bara ett varsel och vi får se vad det leder till.

"Lämnar jag osagt"

Roger Pettersson från GS-facket hade hoppats att den åtgärd Boklok tog till i mitten av januari skulle fördröja det här beskedet. Då fick ett 30-tal personer, på grund av vikande försäljningssiffror, lämna sina jobb. Det rörde sig om inhyrd personal och visstidsanställningar som avslutades. 

– Jag tänkte att det skulle räcka längre än det gjorde i alla fall. Men inget är klart ännu.

Har du förhoppningar om att kunna mildra varslet?

– Det kan jag inte svara på nu. Det lämnar jag osagt. Jag måste diskutera det med mina kollegor och snacka med ombudsmannen. Det här är ingen ordinär förhandling och inget man gör varje dag.

Vad blir viktigast för dig nu?

– Att ta reda på alla fakta och bli mer insatt. Därefter får vi gå vidare. Just nu är inget datum satt för förhandling eller något.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt