Annons:

  • Nu ska Rein få träffa kungen – 40 år efter nobbade inbjudan

    Rein Soovik visar upp både inbjudan till kungens besök i länet och det brev han fick från hovet för 40 år sedan. Foto: Simon Henriksson

  • Nu ska Rein få träffa kungen – 40 år efter nobbade inbjudan

    Här visar han upp det gamla brevet.

  • Nu ska Rein få träffa kungen – 40 år efter nobbade inbjudan

    Carl XVI Gustaf har nu suttit 50 år på den svenska tronen. Foto: Bildbyrån

Nu ska Rein få träffa kungen – 40 år efter nobbade inbjudan

För 40 år sedan var Rein Soovik en av personerna som grundade det som i dag är Astrid Lindgrens Värld. Kungafamiljen bjöds in till en invigning på Sagobyn – men nobbade. Nu får Rein sin revansch.
– Det är en ära, säger han.

Annons:

Den 15 september 1973 uppsteg Carl XVI Gustaf på tronen. I år har Hans Majestät Konungen varit kung över Sverige i 50 år. Det uppmärksammas stort över hela landet. 

Den 16 maj kommer kungen till Kalmar län. Representanter från varje kommun i länet får närvara vid finbesöket och bland annat äta lunch med hans majestät. 

Rein Soovik, som var en av grundarna till det som i dag är Astrid Lindgrens Värld, kommer att representera Vimmerby kommun tillsammans med Jacob Käll (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Det har efterfrågat förslag på personer som gjort bra saker för Vimmerby. Då var Rein ett av våra förslag. Alla länets kommunstyrelseordföranden bjuds också in, men Helen (Nilsson) kan inte det datumet så då ersätter jag henne, säger Jacob Käll. 

Ska ta upp gammalt brev

Rein Soovik säger att det är en stora ära att få träffa kungen.

– Det är klart det är det. Jag får ta åt mig äran för att Astrid Lindgrens Värld betyder allt i Vimmerby i dag. Vad hade Vimmerby varit utan min idé? Jag är jättestolt över allt det och den tioårsperiod jag hade med Astrid Lindgren glömmer jag aldrig. Hon besökte mig varje sommar. Det är roligt att bli nominerad, berättar han. 

Faktum är att Rein Soovik bjöd in kungafamiljen till en invigning av en utställning på Sagobyn för exakt 40 år sedan. 

– Jag skickade ett brev till kungen och de skickade tillbaka att de tyvärr inte kunde komma. De skrev samtidigt att de skulle komma på ett spontant besök. Jag har kvar det brevet. När jag får hälsa på kungen så ska jag säga att "ni kom aldrig på spontant besök", säger han och skrattar.

Hans födelsedag

En annan rolig omständighet i sammanhanget är att just 16 maj är Rein Sooviks födelsedag. 

– Så det passar ju perfekt, säger han och skrattar.

Rein Soovik och övriga inbjudna kommer att få äta lunch med både kungen och drottningen. Innan dess kommer kungen att plantera ett träd som ett minne från besöket och vid 11-tiden är det ett publikt evenemang på Stortorget i Kalmar. Efter lunchen gör kungaparet också ett besök på Kalmar slott. 

– Det ska bli jätteroligt och jag ser verkligen fram emot det. 

Vad har du för relation till kungafamiljen?

– Jag är rojalist kan man säga. Jag tycker om kungafamiljen och anser att han gjort gott för oss. Klart han gör bort sig ibland, men det gör vi alla. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt