Annons:

Dags för dansprofilens slutproduktion efter månader av förberedelser:

Avgångseleverna på Vimmerby gymnasiums dansprofil gör sig redo för sin slutproduktion med en föreställning i kväll och två i morgon. Foto: Ossian Mathiasson

Dags för dansprofilens slutproduktion efter månader av förberedelser: "Gått jättefort"

Förberedelsearbetet har pågått sedan i höstas. Nu i helgen är det skarpt läge för Vimmerby gymnasiums dansprofils slutproduktion.
– Vi har tre föreställningar och premiären är i kväll, säger eleven Emilia Nachtweij. 

Annons:

I dag har dansprofilen på Vimmerby gymnasium premiär för sin föreställning ”Bakom stängda ögon”. Föreställningen visas tre gånger – fredag kväll, lördag eftermiddag och lördag kväll – i Kulturskolans teater. 

– Vi hade först tänkt ha två föreställningar men nu blir det tre föreställningar. Fredagens föreställning är fullsatt. Det finns biljetter kvar till lördagens föreställning, säger Emina Sigesbo. 

Dansföreställningen har årskurs tre-eleverna på dansprofilen slitit med sedan i höstas – och nu ser de 13 eleverna fram emot att få visa upp sin efterlängtade slutproduktion. 

– Det är det slutgiltiga projektet i dansprofilskursen och vi har satt ihop dansföreställningen helt på egen hand. Det är i kursen repertoar som vi blir tilldelade olika uppgifter. Alla elever ska göra varsin koreografi (dans), säger Emilia Nachtweij och fortsätter:

– Det har gått jättefort och man kan knappt förstå att vi är framme i slutproduktionsveckan. Det känns som att man pratar om att vi kommer stå där om några månader, men nu är det dags. 

Bygger på sammansatt berättelse

Fjolårets årskurs tre-elever på dansprofilen hade ikoner som tema och föreställningen fylldes med enskilda, separata danser. Emilia och Emina berättar att årets föreställning bygger på ett sammansatt berättelse. 

– Några elever skrev en inledning, några en huvuddel, några en cliffhanger och några en lösning. Vi satte därefter ihop det och såg vad det blev. Det alla hade kopplat ihop var brottslighet. Föreställningen handlar om två gäng som utför ett inbrott. Det uppstår splittringar och rivalitet mellan grupperna med slagsmål och hämnd, säger Emina Sigesbo. 

Den gångna veckan har bestått av mycket repetitioner. Emilia och Emina berättar att det är mycket att tänka på inför föreställningarna. 

– Det är så mycket mer än att bara göra en dans. Vi övar mycket in- och utgångar och för att få rätt känsla i föreställningen. Vi måste på något sätt leverera en dansföreställning som gör att publiken förstår vår berättelse. Tidigare föreställningar har lärarna löst och vi har kommit och gjort ett nummer eller två. Det är nu man börjar märka hur många koreografier det är och hur mycket vi har att lära oss, säger Emilia Nachtweij. 

Följande elever går i årskurs tre på gymnasiets dansprofil: Emilia Nachtweij, Emina Sigesbo, Tove Brolin, Isabel Tunfjord, Nathea Anemyr, Bianca Stridh, Tea Vigren, Astrid Anckarman, Ellen Stejdahl, Ekaterina Paulsson, Alice Petersson, Feliz Horste och Clara Leijonram. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt