Annons:

Inga elever stängdes av efter storbråket – rektorn kritisk mot vuxna som spred filmer

Anna Ljungqvist är rektor för mellanstadiet på AL-skolan. Foto: Arkivbild

Inga elever stängdes av efter storbråket – rektorn kritisk mot vuxna som spred filmer

I slutet av april bröt ett storbråk ut mellan elever på mellanstadiet på AL-skolan. Hela 30 elever fanns på plats vid bråket och rektorn Anna Ljungqvist berättade att en omfattande utredning startats.
– Utredningen visar att det rörde sig om någon slags konflikt som börjat på skoltid, berättar hon.

Annons:

Nyheten väckte förstås stor uppmärksamhet. Ett 30-tal elever fanns på plats en bit utanför skolgården och efter skoltid när ett storbråk utbröt. 

Samma kväll som bråket var spreds filmer från händelsen som en löpeld på sociala medier. AL-skolans mellanstadierektor, Anna Ljungqvist, berättade några dagar efter händelsen att en omfattande utredning startats. 

Nu är den utredningen klar. 

– Vi fick tips från vårdnadshavare om att det kunde röra sig om en Tik tok-utmaning, men det är inget som framgick i utredningen med eleverna. Det verkar ha varit en mindre grupp elever som haft någon slags konflikt som börjat på skoltid. Därefter växte den och blev jättestor och allting sprider sig väldigt fort numera. Det var absolut ingen som hade önskat eller tänkt att det skulle sluta på det här sättet, säger Anna Ljungqvist.

Hon går inte in på vilka åtgärder som gjorts på individnivå, säger hon. 

– Men jag kan berätta att vi gjort insatser på gruppnivå. Vi samlade samtliga närvarande, även de som stannade för att titta på, tillsammans med resursgruppen. Håkan Karlsson (polisen) och Krister Ström (familjeteamet) fanns också på plats för att prata om allas ansvar att hämta eller tillkalla en vuxen när något sådant här sker. Vi lyfte också att sådant här kan sluta väldigt illa och få långtgående konsekvenser. 

Just resursgruppen har man använt sig mycket av för att förebygga och hindra nya händelser av den här magnituden.

– Vi jobbar både främjande och förebyggande och även med dem som tycker att de inte var inblandade för att de bara stannade till. Vi alla är ansvariga när vi ser någonting, men det går aldrig att lägga ansvaret på ett barn att stoppa eller hindra det här. Däremot om det händer saker på skolgården eller liknande, så är det viktigt att man går till en vuxen. 

Inga elever har stängts av

Anna Ljungqvist säger att inga elever har stängts av efter jättebråket. Stämningen på skolan bland eleverna har dock varit lugn efter det inträffade.

– Det har känts bra faktiskt.

Så konflikten är borta?

– När vi håller på med kränkningsärenden så är det en ganska lång process och vi ropar inte hej förrän det är klart. Just nu är vi på uppföljningsstadiet. 

Var det ett 30-tal inblandade eller vad visar utredningen?

– Det är jättesvårt att avgöra exakt, eftersom det var olika nivåer på delaktighet. 

Är ni rädda för att konflikten ska blåsa upp igen?

– Likabehandlingsteamet jobbar med att utreda, utvärdera och följa upp sådant. Det handlar om att fånga upp konflikter och utreda det, så att det inte ligger något kvar mellan vissa elever.

Besviken på vårdnadshavare

Anna Ljungqvist är också starkt kritisk till att viss media fick ta del av filmer från bråket. 

– Även vi vuxna behöver fundera på vad vi gör. Vi måste ställa oss frågan om det är rätt att vi är med och sprider den här typen av händelser. När vi går ut till vuxna, om att vi vill stoppa spridningen mellan eleverna, förutsätter vi att vuxna inte sprider filmer vidare utan föregår med gott exempel. 

Är du besviken på att media fick ta del av filmer från händelsen?

– Ja, jag är jättebesviken över det. Det är barn som lämnas ut. 

Hur tar ni det med vårdnadshavare?

– Jag vet inte vem eller vilka som har gjort det, men vi pratar om hur vi ska formulera nästa utskick. Nu hoppas vi aldrig att vi behövera göra det igen, men vi behöver fundera över hur vi formulerar oss. Vi kan inte ta för givet att vuxna inte sprider sådant här tyvärr. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt