Annons:

30 UNGDOMAR I FILMADE STORBRÅKET – SÅ AGERAR SKOLAN

Cirka 30 elever från mellanstadiet på AL-skolan närvarade vid jättebråket. Skolan har inlett en omfattande utredning. Foto: Ossian Mathiasson

30 UNGDOMAR I FILMADE STORBRÅKET – SÅ AGERAR SKOLAN

Cirka 30 ungdomar fanns på plats vid det stora bråket bland mellanstadieelever på AL-skolan. Många filmer spreds direkt på sociala medier. Rektorn Anna Ljungqvist har startat en omfattande utredning.
– Det kom många elever som mådde väldigt dåligt av det här till skolan dagen efter, säger hon.

Annons:

Det var förra måndagen som ett storbråk utbröt bland elever på mellanstadiet på AL-skolan. Händelsen inträffade en bit utanför skolgården och efter skoltid. Rektorn Anna Ljungqvist uppskattar att hela 30 elever fanns på plats vid bråket – hur många av dem som var aktiva i själva våldsutövningen är oklart. 

Däremot står det klart att många av eleverna på plats tog fram sina mobiltelefoner. Samma kväll spreds filmerna som en löpeld på sociala medier.

– Det här hände förra måndagen och det var efter skoltid och utanför skolområdet. Det var många elever på plats och många som sedan såg filmerna på sociala medier. Dagen efter kom många elever som mådde väldigt dåligt av det här till skolan och det har vi behövt ta hand om. Vi har också startat en omfattande utredning och omfånget är stort. Det var väldigt många elever närvarande.

Hur många elever handlar det om?

– Jag skulle säga att det är ett 30-tal personer som var på plats.

Har du sett filmerna själv?

– Ja.

Är det grovt våld?

– Jag kan inte uttala mig om det.

Fördes någon till sjukhus?

– Nej.

Om du skulle beskriva förloppet i filmerna för allmänheten – vad hände?

– Det är en del i vårt underlag och det vill jag inte gå in på.

"Det försöker vi få fram"

Hur länge bråket pågick är oklart.

– Det är många olika filmer och det var en stor publik. Vi vet hur det ser ut i dagens samhälle: alla har sina mobiler framme så det är svårt att avgöra.

Något motiv till händelsen har skolan ännu inte kunnat fastställa.

– Det försöker vi få fram i vår utredning.

Finns det någon konflikt på skolan idag kopplad till den här händelsen?

– Vi har inte sett att det hänger kvar någon konflikt utifrån det här.

"Ska vara där inne och ha koll"

Under förra veckan var polis på plats på skolan under onsdagen för att markera allvaret, vilket vi berättade redan i lördags. Information har även gått ut till vårdnadshavare.

– Vi skickade ut till berörda vårdnadshavare om händelsen och om att barn mår dåligt. Vi ser väldigt väldigt allvarligt på det här och när utredningen är färdig kommer vi vidta åtgärder på individ- och gruppnivå. Vi får gå ut med information om det när utredningen är klar.

När är ni färdiga tror du?

– Jag hoppas att den är klar nästa vecka.

Hur ser du på att en sådan här sak sprids så snabbt?

– Både våra vårdnadshavare och eleverna själva möter något som varken du eller jag mött tidigare. Tidigare fanns det en rädsla för att unga kunde komma in på fel sidor på internet, nu möter man den här blixtsnabba spridningen. Jag skulle säga att det här är väldigt nytt och att varken vi som skola, vårdnadshavare eller elever vet hur man ska hantera det.  

Hur ska vårdnadshavare tänka?

– Man måste ta det på väldigt stort allvar. Det kan finnas elever som säger att det här är på skoj, att man är ute och bråkar lite grann. Men det kan snabbt bli väldigt väldigt allvarligt. Man ska också tänka att sociala medier inte är privata dagböcker, man ska vara där inne och ha koll.

"Stämningen ungefär som vanligt"

Anna Ljungqvist har jobbat på skolan i många år, men aldrig varit med om ett liknande bråk. Trots det upplever hon att stämningen inte skadats särskilt mycket.

– Jag upplever att den är ganska god. Dagen efter hade vi några vårdnadshavare på plats som markerade allvaret och det ser vi väldigt positivt på. Stämningen är nog ungefär som vanligt.

Har ni vidtagit fler åtgärder redan nu?

– Nej, det har vi inte.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt