Annons:

  • Många ledsna efter Pippi-statyn:

    Så här såg det ut när AL-skolan plockade ned Pippi-statyn. Foto: AL-skolan

  • Många ledsna efter Pippi-statyn:

    Anna Ljungqvist är rektor på AL-skolan. Foto: Arkivbild

Många ledsna efter Pippi-statyn: "Känns sorgligt"

Pippi-statyn på Astrid Lindgrens skola är borttagen. Det gör både rektor Anna Ljungqvist och Lasse Pettersson, som ansvarade för planeringen, ledsna. 
– Det känns sorgligt att den nu tagits bort, säger han.

Annons:

I slutet av 90-talet hamnade Pippi-statyn på skolgården på Astrid Lindgrens skola i Vimmerby. En av de mest drivande bakom statyn i trä var skolans slöjdlärare Lasse Pettersson.

– Jag hade ansvaret för Pippi-statyn, så länge jag jobbade på skolan. Tyvärr så lämnades Pippi-statyn utan någon ansvarig som kunde underhålla och sköta om den.

Han berättar också om varför den en gång i tiden blev till.

– Vi var några stycken, tillsammans med dåvarande rektor, som planerade för hur vi skulle få till en trivsam skolgård för våra elever. Det planerades för bland annat en hinderbana, kojor av pilmaterial, bänkar, blomland och så en Pippi-staty. Jag fick uppdraget att planera för statyn och eleverna tände på idéen att få hjälpa till under slöjdlektioner och så var arbetet igång.

"Alla bekymrade"

Arbetet ska ha pågått i ett par terminer för att få ihop en Pippi på tre och en halv meter i höjd.

– Det blev sedan en stor invigning med alla elever och även föräldrar som också hjälpt till att få till en fin skolgård.

Det var under tisdagen som skolan gick ut med ett inlägg på Facebook om att statyn, som varit en symbol för skolan i många år, fått plockas ned. ”Eftersom statyn är av trä och börjat ruttna har vi idag blivit tvungna att ta ner statyn av säkerhetsskäl”, säger Astrid Lindgrens skola på sin Facebooksida.

Rektor Anna Ljungqvist tycker också det är tråkigt och sorgligt.

– Vi är alla bekymrade och det var jättekonstigt att se den monteras ned. Det här är en jättestark symbol för oss och många dokument hänvisar till samling vid Pippi-statyn, berättar hon.

"Känns jättetomt"

Men beslutet var tvunget att tas av säkerhetsskäl.

– Det har blivit en säkerhetsrisk och en säkerhetsfråga tyvärr. Trädet var i väldigt dåligt skick och det var tvunget att plocka ned den. Vi kommer få besked så småningom, men jag har tyvärr inga större förhoppningar om att den går att restaurera, säger hon.

Har man skött om den för dåligt genom åren?

– Det kan inte jag svara på, men jag förstår att allmänheten reagerar. Många har sett statyn varje dag och många har haft den på sin skolgård. Det var därför vi gick ut med det. Det här känns jättetomt, säger Anna Ljungqvist.

Kan det bli en ny staty?

– Vi behöver först få ett besked eller en prognos för om det är helt kört med den här. Sedan får vi börja prata om det. Det kanske är ett drivet skolprojekt som måste till igen, men vi får ta en sak i taget. Det kanske finns möjlighet att göra något.

Tycker det är sorgligt

Tidigare slöjdläraren Lasse Pettersson tycker att det är jättesorgligt.

– Jag hoppas inte att Pippi-statyn hamnar på skräpan, för stommen är av järnkonstruktion och det går säkert att använda den som grund för att tillverka en ny Pippi. Statyn har under åren besökts av många turister, som velat fota sina barn framför statyn. Men nu är den sagan all, säger han.

HÄR kan du läsa mer från i förmiddags.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt