Annons:

Artist som hittade vägen ut i frihet föreläser i Vimmerby i mars

Emin Destanovic, Anton Dähre, Fredrik Ilo och Hanna Strömberg vill förmedla framtidstro och hopp med olika budskap i sitt nystartade UF-företag Happy UF. I mars kommer Sebastian Stakset till Vimmerby för dubbla föreläsningar. Pia Svensson, yrkeslärare på Vimmerby gymnasium, uppskattar elevernas driv och engagemang för ett bättre samhälle. Foto: Ossian Mathiasson

Artist som hittade vägen ut i frihet föreläser i Vimmerby i mars

Happy UF, nystartat UF-företag på Vimmerby gymnasium, vill sprida glädje och kärlek till ungdomar i samhället. I mars har Vimmerbyungdomarna lyckats få Sebastian Stakset att komma till Vimmerby för att berätta om sin väg ut ur kriminaliteten. 
– Han har gjort en resa som är minst sagt hoppfull, säger Happy UF:s administratör Hanna Strömberg. 

Annons:

Fredrik Ilo, Hanna Strömberg, Emin Destanovic och Anton Dähre, årskurs två-elever på Vimmerby gymnasium, driver Happy UF. Deras mål är att upplysa och förebygga spridningen av missbruk, droger, kriminalitet och psykisk ohälsa i samhället. 

– Vi vill förbättra samhället. Vårt mål är att vi ska kunna nå ut ungdomar genom hoppfulla budskap och visa att det finns bra vägar att gå i livet än den destruktiva vägen. Vi ska kunna fånga upp ungdomar och få dem att förstå allvaret och konsekvenserna i att leva ett sånt liv, säger Happy UF:s vd Fredrik Ilo. 

Företagets arbetsidé är att sälja produkter, likt tändare, p-skiva och reflexhjärta, som är försedda med hoppfulla budskap. 

– Först planerade vi för att göra tröjor, men vi hade bråttom och fick tänka om. Vår logga står för hopp och frihet. Vi är emot gängkriminalitet, missbruk och psykisk ohälsa, säger Anton Dähre. 

Stakset kommer till Vimmerby i mars

En annan viktig del i affärsidén är dubbla föreläsningar med Sebastian Stakset. Han är före detta medlem i musikgruppen Kartellen där han gick under namnet ”Sebbe Staxx”.

– Kartellen glorifierade och sjöng mycket om missbruk, droger, vapen och kriminalitet. Det var just den destruktiva livsstilen han levde då. Han har lämnat det kriminella livet bakom sig efter att ha funnit sin tro i kristendomen, säger Hanna Strömberg. 

Tisdagen den 12 mars kommer han till Vimmerby för två föreläsningar. Det blir en föreläsning för gymnasieeleverna i årskurs tre och en öppen föreläsning för allmänheten på Mässhallarna på kvällen.

– Vi säljer biljetter till andra föreläsningen och kommer sälja våra produkter då, säger Hanna Strömberg. 

Föreläsningen ”En Väg Ut” berör ämnen som utanförskap, missbruk och kriminalitet och syftar till att motivera ungdomar att göra rätt val i livet. Biljetter till föreläsningen säljs via Instagram eller Gmail. 

– Föreläsningen är viktig, inte bara för samhället utan även för dig själv. Det är viktigt att se att det finns en väg ut, säger Anton Dähre och fortsätter:

– Vi riktar oss mest till ungdomar men även till föräldrar. Många föräldrar är i dag oroliga för hur det ska gå för deras barn i dagens samhälle och i framtiden.

Intäkter skänks till behandlingshem

Pia Svensson, yrkeslärare på Vimmerby gymnasium, har funnits med i processen och uppskattar elevernas engagemang. 

– Det är en engagerad grupp som vill göra något för samhället, förbättra samhället och visa att det finns vägar ut. Idén kom när vi pratade om affärsidéer. De sa tidigt att de vill göra något för samhället och för ungdomarna. Som UF-lärare kände jag ”wow, vill ni göra något samhället?”. UF-företagen brukar vilja tjäna så mycket pengar som möjligt, men inte den här gruppen. Det är ett stort projekt och de har plockat upp ett aktuellt ämne med kriminalitet, droger, missbruk och skjutningar. De är själva ungdomar och ser vad som händer i samhället. Det är deras framtid det handlar om, säger Pia Svensson. 

Barmhärtighetens hus. ett behandlingshem utanför Uppsala som riktar sig till unga kvinnor med drog- och alkoholmissbruk, drivs av Sebastian Stakset.

– Vi kommer skänka 15 procent av våra intäkter till Barmhärtighetens hus, säger Emin Destanovic.

UF-företaget letar dessutom efter sponsorer. 

– Vi har pratat med Fabriken, Astrid Lindgrens Värld och Korskyrkan och är i kontakt med några andra företag. Alla företag är välkomna att sponsra oss och vi har tagit fram diverse olika sponsorpaket, säger Anton Dähre.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt