Annons:

Därför saknar årets majblomma ett av sina tio blad

16-åriga Alexis Monnakgotla Svensson har designat årets majblomma, som i en begränsad upplaga saknar ett av sina tio kronblad. Foto: Majblomman

Därför saknar årets majblomma ett av sina tio blad

Årets majblomma har presenterats. Som vanligt tillägnas majblomman arbetet mot barnfattigdom, där en av tio svenska barn i dag lever i ekonomisk utsatthet. För första gången på 100 år har man i år tagit fram en helt ny variant på majblomma.

Annons:

Majblomman är en ideell barnrättsorganisation som arbetar för att motverka barnfattigdomen i Sverige, detta genom att dela ut ekonomiskt stöd, påverka beslut och finansiera forskning.

Föreningen, vars arbete har barnkonventionen som sin grund, samlar in pengar genom att barn och volontärer i hela Sverige deltar i försäljningen av majblommor varje år. Barn som lever i familjer där pengarna inte räcker till kan ansöka om ekonomiskt stöd till och med det år då barnet fyller 18 år.

I begränsad upplaga 

Årets majblomma är en symbol för arbetet mot barnfattigdom. I dag lever ett av tio barn i Sverige i ekonomisk utsatthet. För att belysa statistiken, lanserar föreningen därför för första gången på 100 år en ny sorts majblomma där ett av de tio kronbladen saknas. 

”Niobladsblomman finns i begränsad upplaga och är nästan dubbelt så stor som singelblomman”, skriver föreningen på sin hemsida.

Niobladsblomman kommer endast att finnas tillgänglig i barnens webbshoppar och på Majblommans hemsida. Klassiska majblommor, kransar, klistermärken och pins kommer självklart att säljas som vanligt.

"En påminnelse om statistiken" 

Majblommans generalsekreterare Åse Henell berättar om årets majblomma:

– Att rycka bort det tionde blombladet kan låta brutalt, men vi vill markera hur allvarligt vi ser på det ekonomiska läget ur barnperspektiv. Vi hoppas och tror att svenska folket kommer att förstå symboliken. Det är tufft för många barnfamiljer, särskilt efter två år av ökade levnadskostnader och inflation. Den udda majblomman är en påminnelse om statistiken: 1 av 10 lever i barnfattigdom, säger hon i ett pressmeddelande.

Kompis inspirerade till färgen 

Den violfärgade majblomman med en pärla i mitten är formgiven av 16-åriga Alexis Monnakgotla Svensson från Stockholm.

– Det känns fantastiskt att ha vunnit Majblommans designtävling och spännande att blomman ser annorlunda ut i år. Bladet som fattas är en symbol för en viktig fråga

Majblommans lila färg har inspirerats av gemenskapen med en kompis, berättar designern Alexis :

– Min kompis heter Viola, så majblomman blev violfärgad! Vi blev bästisar på ett teaterläger, och juryn fastnade för min motivering där jag skrev om det. Majblomman jobbar ju för att alla barn ska få hålla på med aktiviteter på fritiden.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt