Annons:

Polisen vill hitta flera civila utredare – går ut och söker brett

Niclas Juneskog, Susanne Hafström och Sandra Eriksson är gruppchefer inom polisen. Nu vill de få fler civila utredare. Foto: Pressbild

Polisen vill hitta flera civila utredare – går ut och söker brett

Polisen söker nu civila utredare till Vimmerby, Hultsfred, Västervik och Oskarshamn. Det rör sig om ett flertal tjänster.
– Vi vill skapa ett bredare underlag och nå ut, säger Sandra Eriksson, gruppchef för avdelningen brott i nära relation.

Annons:

Utöver brott i nära relation är det avdelningarna för mängdbrott samt grova brott som nu söker ett flertal civila utredare. Nu väljer man att gå ut brett och söka nya utredare, vilket polisen berättade om under en pressträff på fredagen.

– Vi vill skapa ett bredare underlag. Det kanske inte är så att alla går och funderar på att byta jobb. Man kanske trivs där man är, men är nyfiken och har livserfarenhet i sitt egna yrke. Vi vill därför väcka tankar och funderingar kring att testa något nytt, säger Sandra Eriksson. 

Niclas Juneskog, gruppchef för grova brott, säger att man vill nå ut till en bredare grupp.

– Vi vill nå ut till personer som inte är aktivt arbetssökande och inte är poliser. 

Ska bli fler

För ett år sedan gjordes en ambitionshöjning vad gäller brott i nära relation och grova brott. Dessutom är utredningarna mer komplexa numera, vilket ställer högre krav på den som jobbar som utredare.

– Det handlar om att vi ska vara fler som jobbar i grupperna. Många ärenden är mer omfattande i dag än vad det var förr. Därför ska vi bli fler. I takt med att det finns fler poliser, så behövs det också fler utredare som utreder brotten. Polisen ska expandera och vi ska bli fler, säger Niclas Juneskog och Susanne Hafström. 

Ett exakt antal man söker vill man inte gå ut med. 

– Det är flertalet tjänster det rör sig om. Det är inte så vanligt att vi går ut och söker civila utredare. De flesta av våra utredare är poliser. Det viktigaste för oss är att rekrytera rätt personal och nu väljer vi att göra så här för att få en större bredd på medarbetarna. 

Skiljer sig åt

Ansökningstiden går ut den 15 april och någon form av akademisk utbildning i ryggsäcken är önskvärt, menar gruppcheferna.

– Det kan handla om exempelvis beteendevetenskap, sociologi, juridik eller kriminologi. Man kanske jobbar på en annan myndighet i dag och kan tänka sig att byta. Vi hoppas kunna väcka ett intresse för att testa något nytt. 

Uppdragen mellan grupperna skiljer sig åt förstås. Vad gäller brott i nära relation utreder man ofta ärenden där det finns misstanke om misshandel, sexuella övergrepp eller barnfridsbrott. Där handlar det ofta om förhör med barn.

– I barnförhör är det andra metoder kring samtalen med människor, men man kommer få en utbildning som används vid just barnförhör när man anställs.

Vad gäller mängdbrott, också kallat vardagsbrott, är det viktigaste personliga egenskaper, säger Susanne Hafström. 

– Att man har ett genuint intresse och är ödmjuk, prestigelös och anpassningsbar. En hög grad av personlig mognad och att man är trygg i själv är också viktigt.

Frihetsberövande

Grova brott, som Niclas Juneskog är gruppchef för, säger att deras arbete till stor del handlar om frihetsberövande personer. 

– När man arbetar på grova brott är det nästan alltid frihetsberövande. Då är det viktigt att vara stresstålig och kunna arbeta i ett högt tempo. 

För den som är intresserad av att bli civil utredare kan man gå in på polisens hemsida och hitta annonserna.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt