Annons:

Fyra ensamkommande i veckan  –

Utan Vimarhaga hade det varit kaos. Det säger Jörgen Johansson. Foto: Vimmerby kommun

Fyra ensamkommande i veckan – "Fullständigt kaos utan Vimarhaga"

Fyra nya ensamkommande flyktingbarn i veckan. Tolv nya anvisningar sedan oktobers andra hälft. Trycket på Vimmerby kommun bara ökar. – Utan Vimarhaga hade det varit fullständigt kaos, säger Jörgen Johansson, tillförordnad föreståndare för boendena.

Annons:

2014 ansökte 7 000 ensamkommande flyktingbarn om asyl i Sverige. Förra veckan kom 3 214 till Sverige. 

Naturligtvis påverkar det även Vimmerby. I år har ett nytt boende i Gullringen öppnats och ett nytt boende öppnas i Locknevi innan jul. Men det räcker inte. Under en kortare period ska asylsökande barn bo på en avdelning på demensboendet Vimarhaga. 

Under de senaste tre veckorna har tolv ensamkommande barn kommit till Vimmerby. Det är ett snitt på fyra i veckan. Vimmerbys avtal med Migrationsverket gäller elva asylsökande barn. Det är sedan länge passerat. 

– Situationen är klart ansträngd. Just nu ligger det på fyra i veckan och det varit så i tre veckor. Vi har tagit emot tolv stycken sedan den senare hälften av oktober, säger Jörgen Johansson, tillförordnad föreståndare för kommunens boenden för ensamkommande. 

Kaos utan Vimarhaga

På Vimarhaga finns kapacitet att ge uppehälle åt 22 ensamkommande. I nuläget bor det tolv där, men i nuvarande takt kan det om bara några veckor vara fullbelagt. 

– Vi klarar oss i några veckor till. 

Vad händer sen?

– Jag vet inte riktigt, vi håller på och funderar och diskuterar, men jag kan inte ge dig något svar. 

Hur hade läget varit utan Vimarhaga?

– Utan Vimarhaga hade det varit fullständigt kaos. 

Tittar ni på ett femte boende redan nu?

– Gud, ja, visst är det så. Vi skissar vidare framåt och vi diskuterar lösningar, men exakt vad det kan mynna ut i kan jag inte säga. 

Pratar ni om att placera externt?

– Vi vill undvika att placera externt, vi vill lösa det på egen hand. 

85 procent afghaner

Att kunna öppna upp en avdelning på Vimarhaga har varit helt avgörande för verksamheten, säger Jörgen Johansson. 

– Det är en jättestor lättnad. Vi har fortfarande ont om personal, men det jagar vi konstant. 

I nuläget finns boende i Vimmerby, Södra Vi, Gullringen och snart i Locknevi. Att fortsätta med Vimarhaga är inte ambitionen, enligt Johansson. 

– Vi vet att det ska öppnas upp för pensionärer och vår ambition är inte att hindra dem från det. Det ska öppna där längre fram och vi gick in väl medvetna om dessa förutsättningar. 

I kommunens egen boendeverksamhet finns 45 ensamkommande. Det finns ytterligare barn kommunen ansvarar för, men som inte är i den egna boendeverksamheten. 

85 procent är afghaner, men det finns också barn från Syrien, Eritrea, Somalia, Marocko och Irak. De tio senaste asylsökande barnen har kommit från Afghanistan. Av de 3 214 som sökte asyl i Sverige förra veckan var de flesta från Afganistan.

Dagens Vimmerby har sökt individ- och familjeomsorgschefen Svante Christiansson framgångslöst. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt