Annons:

Enheten skulle stå tom – tills 2017

Flyktingbarnen kör inte undan några äldre. Enheten på Vimarhaga skulle stått tom till 2017. Foto: Simon Henriksson

Enheten skulle stå tom – tills 2017

Nästa vecka flyttar upp emot 22 flyktingbarn in på äldreboendet Vimarhaga. Men de kör definitivt inte undan några äldre. – Den avdelningen kommer att öppna först 2017, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).

Annons:

Igår avslöjade Dagens Vimmerby att en tom enhet på Vimarhaga blir tillfälligt boende för ensamkommande asylsökande barn. På nätet har debatten varit het. Men det finns ingen sanning alls i att kommunen kör undan några äldre för att ge plats åt de ensamkommande. 

Först 2017 skulle avdelningen ha öppnats upp – och det är fortfarande det som gäller. 

– Uppgifterna jag fick igår säger att det är tre som har fått beslut på att få en plats på ett vård- och omsorgsboende, men vi har inte verkställt det än. Vi kan inte öppna upp en hel enhet för att dessa tre fått beslut, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S). 

Inom tre månader ska dessa få en plats – men det kan bli så att kölistan är nere på noll redan i början av nästa vecka. 

– Det kan vara tolv imorgon och det kan vara noll imorgon. Det är en krass verksamhet, men så länge det inte finns någon akutkö så kan vi inte öppna upp den här avdelningen. Det är inte heller säkert att dessa tre skulle in på samma avdelning. Den här avdelningen är tänkt för människor med kroppsliga besvär och det kanske bara är en av dem som har det. Men jag har förståelse för att om man har fått ett beslut, så vill man ha en placering. Varför öppnar ni inte upp bara? Men det är liksom inte så enkelt. 

Räknat med kritiken

Först 2017 är tanken att det ska öppnas. 

– Det är 2017 som gäller utifrån de behov som finns och vi kan inte öppna upp en enhet för tre personer. 

Kan det fungera som boende för ensamkommande till 2017?

– Nej, det här är bara under en kortare period. Fortsätter det att öka, så får vi leta andra alternativ. 

Eva Berglund hade räknat med den massiva kritik som framförts på sociala medier. 

– Det hade vi. Det som är positivt är att personalen och pensionärsorganisationer ställt upp helhjärtat. 

Skapar arbetstillfällen

För tillfället har kommunen 62 inskrivna ensamkommande barn. Det är fullt på alla boenden – och redan nu tittas det på ett ytterligare boende efter Nygård. På Nygård kan det bli minst 20 barn, kanske ännu fler. 

– Vi tittar självklart på nästa steg redan nu. Men vi känner inte att vi behöver göra något så snabbt nu. Nu har vi hittat Nygård, säger Marie C Nicholson (M). 

Eva Berglund: 

– Det är viktigt att se det här som en investering för framtiden. Dessa barn har ensamma tagit sig hela vägen hit, de har en enorm drivkraft. Några av de som kom för en tid sedan har rotat sig här nu och jobbar på äldreboende eller studerar. Dessutom skapar våra egna boenden arbetstillfällen. Vi söker i alla fall tio i personalstyrkan till Nygård.

Kommunen efterfrågar också fler gode män till flyktingbarnen. 

– Det är en bristvara. Vi är i behov av fler. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt