Annons:

VIMMERBYKOCKEN EFTER SUCCÉN:

Jonas Alvin är förstås väldigt nöjd över att ha gått till final i Årets Kock. Foto: Privat

VIMMERBYKOCKEN EFTER SUCCÉN: "KÄNNS JÄTTESKÖNT"

För första gången ställer Jonas Alvin, tidigare Karlsson, upp i tävlingen Årets Kock. Nu har 24 åkt ut – men Jonas Alvin är kvar som en av åtta finalister.
– Det var tufft, men det känns jätteskönt, säger han.

Annons:

I går berättade vi att Jonas Alvin, bördig från Vimmerby och numera köksmästare på Stångs Magasin i Linköping, var en av de 16 som tagit sig vidare från den första kvalomgången i Årets Kock 2018. 

Nu har ytterligare åtta åkt ur tävlingen – men Jonas Alvin ska tävla i finalen i slutet av september i år tillsammans med sju andra mycket skickliga kockar.

– Det känns så jävla skönt. Det var tufft, det kändes inte som att det gick jättebra för mig, men det är skitsamma. Jag kände att jag missade på min rätt. Jag kände att styckningen gick bra, men just rätten blev inte så bra, säger Jonas Alvin till Dagens Vimmerby. 

Ändå blev du en av de åtta?

– Ja, exakt. Det känns bra, det är det som är skönt med årets tävling. Jag har inte högst, men inte heller sämst, så jag har varit jämn rakt igenom. Jag har haft hyfsad poäng på alla fem moment. 

"Inte många utanför Stockholm"

Men det var var inte bara Jonas som hade tufft med rätten.

– Det var en svår uppgift, man fick en råvarukorg med inte särskilt mycket ingredienser och inte mycket att jobba med. Det var flera som inte hade så bra poäng och jag fick ändå 25 poäng, så det var inte så dåligt.

Av den råvarukorg Jonas fick gjorde han en fisk som är en blandning av lax och röding tillsammans med potatiskräm och bakad vitsparris. Att han trots att han inte var helt belåten skulle ta sig vidare trodde han inte.

– De här kockarna, det är ju sådana stora ställen som de jobbar på. Det är inte många utanför Stockholm som är vidare direkt och det ska bli roligt att få visa upp sig där i höst. Det känns jättestort.

"Ska bara köra"

Att redan första gången man ställer upp i Årets Kock ta sig ända till finalen är förstås en berömvärd bedrift. Men Jonas tänker inte ge upp på förhand direkt.

– Att göra det redan första året är skönt, men nu ska jag bara köra. Alla börjar om på noll, så det är inget att tänka på. Alla är lika inför finalen, men visst finns det riktigt vassa kockar bland finalisterna. 

En av de kvarvarande har vunnit tävlingen tidigare, men flera av de andra har varit i final förr om åren.

– Alla åtta som är kvar är förstås duktiga, men jag ska bara göra mitt yttersta. 

Hur ska du fira det här?

– Jag vet inte riktigt, jag ska försöka att vara kvar på hotellet en natt till i alla fall.

Finalen äger rum den 28 och 29 september. Efter den första dagen går fyra vidare till den allra sista finaldagen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt