Annons:

LÄNSSTYRELSEN:

Fortfarande är det en stor risk för att skogsbränder ske i länet. Foto: MSB

LÄNSSTYRELSEN: "EXTREMT TORRT – RESPEKTERA ELDNINGSFÖRBUDEN"

Räddningstjänsterna i Kalmar län är mycket hårt belastade. Nu ber Länsstyrelsen allmänheten om att respektera eldningsförbuden.

Annons:

Risken för bränder i Kalmar län är mycket stor och en storbrand rasar utanför Kristdala i Oskarshamns kommun. Dessutom har det varit ett flertal bränder, visserligen mestadels mindre, i både Vimmerby och Hultsfreds kommun.

Nu fortsätter Länsstyrelsen och samtliga räddningstjänster i länet att vädja allmänheten om att respektera eldningsförbuden. 

Samtidigt vill man vädja till alla som arbetar i skog och mark att avstå från att använda skogs- och markberedningsmaskiner. Anledningen är att gnistor från skogsmaskiner och då framför allt från kedjor på markberedningsmaskiner är en vanlig orsak till skogsbränder. 

"För att undvika att bränder uppstår vädjar vi nu till alla att undvika användningen av skogs- och markberedningsmaskiner under dessa extrema förhållanden", skriver Länsstyrelsen.

Manar till stor försiktighet

Måste arbete ändå genomföras är det av stor vikt att följa de branschgemensamma riktlinjerna "Riskhantering avseende brand vid skogsarbete". 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har även gått ut och manat allmänheten i hela landet till stor försiktighet i skog och mark. 

Prognosen visar att det kommer råda extremt stor risk för skogsbrand kommande vecka. 

"Därför är det viktigt att alla är extra försiktiga, såväl privatpersoner som privata markägare och skogsbolag", skriver Länsstyrelsen. 

I samtliga kommuner i Kalmar län råder eldningsförbud.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt