Annons:

Asylboendet öppnas inte förrän bygglovet utökats

Det dröjer innan Vimmerby Bed & Breakfast får öppna sin boendeverksamhet igen. Foto: Vimmerby Bed & Breakfast

Asylboendet öppnas inte förrän bygglovet utökats

Ägaren Henrik Samuelsson vill öppna en mindre del av verksamheten så fort som möjligt. Men enligt länsjuristen Carl-Axel Persson är det inte aktuellt så länge som bygglovet inte omfattar en större del av fastigheten. – Man byter ett förbud mot ett annat, säger han.

Annons:

Henrik Samuelsson har bygglov för boende för totalt 16 rum, enligt miljö- och byggnadsförvaltningen. När asylboendet stängdes bodde 79 av de 143 asylsökande på ytor som inte var godkända för boende.

Länsstyrelsen har tidigare öppnat för att häva förbudet för den del av fastigheten där Samuelsson har tillåtelse att bedriva boendeverksamhet. Men det kommer inte att ske förrän bygglovet har utökats.

– Det saknas bygglov för två korridorer som innehåller omklädningsrum och som behövs rent praktiskt. Det är ingen större vits att Samuelsson gör något så länge han inte har miljö- och byggnadsnämndens tillåtelse. Bygglovsprocessen om vad som har godkänts och vad som måste kompletteras kommer att fortgå, säger Carl-Axel Persson efter dagens tillsyn av fastigheten.

Ett förbud byts mot ett annat

Under tillsynen uttryckte Samuelsson en önskan om att öppna boendet i etapper. Räddningstjänsten har inga problem med det, men då kommer nästa problem: det ofullständiga bygglovet.

Formellt sett är inte räddningstjänsten bakbunden att öppna delar av boendet, men det blir en situation där man byter ut förbudet från räddningstjänsten med ett förbud från miljö- och byggnadsförvaltningen. Även om Samuelsson får grönt ljus från räddningstjänsten får han inte bedriva boende i stora delar av fastigheten.

Framkom några nya omständigheter under tillsynen?

– Nej.

Vilket intryck fick du av fastigheten?

– Vi gick igenom den övre våningen och jag kunde inte se något att anmärka. Det var fina golv och rent och fräscht. Där är det korrekta dörrar. I de andra delarna så är det innerdörrar som är godtagbara för kontor, men inte för boende. Övervåningen behöver kompletteras med tekniska åtgärder som dörrstängare och skyltning, säger Persson och fortsätter:  

– Det som är avgörande för Räddningstjänstens bedömning är att det saknas en sammanhängande dokumentation och det måste jag instämma i rent principiellt. Inget är värre för en beslutsfattare än brist på underlag.

Förvaltningen har tio veckor på sig att behandla ett bygglovsärende. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt