Annons:

Locknevibo: "Kommer öka antalet våldtäkter"

Kommunens nästa boende för ensamkommande flyktingbarn blir i Locknevi. Men det är inte alla som ser fram emot det. En person i Locknevi har överklagat beslutet. "De kan vara hederliga och bra, men också tjuvar, våldtäktsmän, mördare och/eller IS-sympatisörer", skriver Locknevibon.

Annons:

Vimmerby kommun har boende för ensamkommande barn i Vimmerby, Södra Vi och Gullringen. Snart kommer även Nygård i Locknevi att bli ett kommunalt HVB-hem (hem för barn och ungdom) för ensamkommande barn. 

Men det har inte bara blivit positiva tongångar av att det kommer ungdomar till den lilla orten. En Locknevibo har reagerat starkt och överklagat kommunens beslut. 

En av anledningarna är att Locknevibon ställer sig frågande till barnens faktiska ålder. Enligt FN:s barnkonvention är man barn tills man fyller 18 år. 

"Dessa barn är i de allra flesta fall varken ensamkommande eller barn, utan de är muslimska män, ofta från Afghanistan, i åldrarna 20-40 år och som enligt Dublinförordningen saknar asylskäl och därmed är illegala invandrare. Av flyktingsmugglare har de fått höra att man får generösa bidrag i Sverige, och att svenska flickor vill ha muslimska män. Detta har visat sig leda till ett ökat antal sexuella ofredanden och våldtäkter, vilket skapar en stor otrygghet, särskilt i en liten ort som Locknevi", skriver Locknevibon i sin överklagan. 

"Ingen vet vilka de är"

Att ha de ensamkommande i Locknevi är inte lämpligt, skriver hen. Däremot tycker hen att de kan bo i Vimmerby stad. 

"All erfarenhet visar också att stölder och andra störningar ökar kraftigt, täta polisutryckningar vid inbördes bråk är t.ex. vanligt vilket innebär att det vore lämpligare att hysa dem i Vimmerby med närhet till polis och akutvård". 

Vidare skriver invånaren i Locknevi att något sådant här boende vill man helt enkelt inte ha på orten. 

"Sammantaget vill vi inte ha den typen av boende här i lilla lugna trygga Locknevi p.g.a. den stora otrygghet detta skapar, rädsla för inbrott, stölder och bråk, rädsla för kvinnor att gå ute ensamma. Ingen vet vilka dessa unga män är eftersom de kastat sina pass på vägen hit, och inte behövt lämna vare sig fotografi eller fingeravtryck. De kan vara hederliga och bra, men kan också vara tjuvar, våldtäktsmän, mödare och/eller IS-sympatisörer". 

Utländska turister tvekar

En annan aspekt som lyfts fram är att utländska turister tvekar på att komma till orten, enligt hen. 

"Sist men inte minst sjunker bostadspriserna med den typen av asylboende på orten, och det blir också svårare att hyra ut stugor till turister vilket kan innebära en kännbar ekonomisk förlust. Jag har själv tyska stamgäster som tvekar att komma i år p.g.a. detta planerade HVB-hem". 

Dagens Vimmerby har sökt den som undertecknat överklagan för att utveckla sitt resonemang, men inte lyckats. Överklagan är skickad till miljö- och byggnadsnämnden och enligt Länsstyrelsen, som ska hantera överklagan, har den inte nått dem än. Under dagen får socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) kommentera överklagandet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt