Annons:

Socialnämndens ordförande:

Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) blir arg på innehållet i överklagandet.

Socialnämndens ordförande: "Närmar sig hets mot folkgrupp"

En kommuninvånare som bor i Locknevi har överklagat beslutet om ett HVB-hem för ensamkommande i Locknevi. Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) tycker att skrivelsen är fruktansvärd. – Jag blir verkligen jättearg, säger hon.

Annons:

Nygård i Locknevi har tidigare varit äldreboende, men kommunen stängde det för några år sedan. Nu ska lägenhetshuset rustas upp och bli boende för ensamkommande flyktingbarn. 

Men det är inte alla som tycker att detta är av godo. I ett överklagande till miljö- och byggnadsnämnden skriver en Locknevibo om förväntade negativa effekter av boendet. Det handlar om att hen tror att det kommer ske sexuella ofredanden, våldtäkter, bränder och inbrott till följd av att ensamkommande kommer till orten. 

– Överklagan är inte ställd till oss, utan till miljö- och byggnadsnämnden och nu måste den gå den rätta vägen. Vi ser inga problem med att det här är ett område för boende. Det har varit ett äldreboende tidigare, så det är inga konstigheter, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund. 

Lik SD:s retorik

Eva Berglund tycker att skrivelsen är snarlik med Sverigedemokraternas retorik i kommunfullmäktige. 

– Det här handlar ju om en person som är emot allt sådant här. Det som personen tar upp är ju precis samma resonemang som SD fört. Det är nästan ordagrant vad de har sagt vid olika tillfällen. Jag känner mig arg och besviken. Det är en olustig skrivelse. 

Hen skriver att det handlar om muslimska män i 20-40-årsåldern, vad säger du om det?

– Det är inga män det handlar om. Jag blir arg på riktigt. Med tiden har de ensamkommande blivit yngre och yngre. Jag fick ett samtal från Migrationsverket för ett tag sedan och då handlade det om en pojke som var åtta år gammal. 

Har Vimmerby kommun upplevt att det är svårt att bedöma om de som anvisats är under 18 år?

– Nej, inte alls. Vi har aldrig behövt tvivla. 

Varför tror du att man skriver så?

– Jag får lite känslan av att folk tar det SD säger som en sanning i stället för att ta reda på den exakta sanningen. Säkerligen har det smugit sig in människor som är äldre, men aldrig här i Vimmerby. Sverige har blivit bättre på att kolla sådant här. 

Ska bli tydligare

Rädslan för att det ska ske sexuella ofredanden och våldtäkter ställer sig Eva Berglund frågande till. 

– Personen skriver i stort sett att de kommer elda upp boendet och att det kommer ske en massa våldtäkter. För det första kommer vi ha personal dygnet runt och personal som arbetar vaken natt. 

Har det varit några incidenter alls som gäller det här?

– Nej, men vi har också pratat om att vara tydligare gentemot grabbarna när de kommer. 

Gällande vad?

– Gällande hur vi lever i det svenska samhället, om våra normer och regler. Än så länge har vi inte haft någon som går utanför det. När det handlar om sexuellt ofredande gäller det att förklara för dem att det inte krävs så mycket för att det ska vara ett ofredande och att någon anmäler. 

Hets mot folkgrupp?

Eva Berglund tog del av skrivelsen för en tid sedan. 

– Jag blev verkligen jättearg. Någonstans börjar jag fundera över hur mycket man kan anklaga en viss grupp för innan det blir hets mot folkgrupp. 

Är det här hets mot folkgrupp?

– Jag tycker att det börjar närma sig det i alla fall. Ungdomarna anklagas för sexuellt ofredande, att tända på hus och alla dras över samma kam. Precis som med svenska ungdomar finns det goda och onda. Det är klart att det kan bli lite skärmytslingar, men det har aldrig varit så att de sexuellt ofredat någon eller tänt på något. 

Känner du dig orolig över hur Länsstyrelsen kommer besluta?

– Nej, det finns liksom inte att Länsstyrelsen ska gå på det här. Vi följer det som gäller för området. Det här är boende och ingenting annat. Däremot är jag orolig att det kan fördröja processen, men vi får hoppas att de är snabba. 

Dagens Vimmerby har sökt IFO-chefen Svante Christiansson och boendeansvarige Jörgen Johansson. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt