Annons:

Simhallen kan tvingas lägga ned – nu står hoppet till kommunen

Gullringens simhalls framtid är osäker. Nu ber man om stöd från kommunen. Foto: Arkiv

Simhallen kan tvingas lägga ned – nu står hoppet till kommunen

Framtiden för simhallen i Gullringen är oviss. Det är så illa att den kan läggas ned – om den ekonomiska föreningen inte får stöd av kommunen.
– Det finns en stor oro, säger ordföranden Tommy Hassinen.

Annons:

Under 1970-talet byggdes simhallen i Gullringen, som drivs av en ekonomisk förening. Läget för kommunens enda simhall har dock aldrig varit värre – och nu ser framtiden oviss ut.

Anledningen är att simhallen har en kritisk situation med värmeåtervinningen och ventilationen. 

– Värmeåtervinningen, som värmer upp vattnet, är 20 år gammal och börjar bli väldigt slitet. Vi har haft fem allvarliga stopp den senaste tiden. Jag har fått larm när jag har varit hemma och fått åka ner dit och försöka fixa det. Varje gång har jag tänkt att vi ska bli tvungna att stänga. Jag var beredd att ringa tidningar och radion, för jag trodde att det var stopp så jag inte skulle få igång det. Men hittills har det gått, men det kan stopp när som helst och då måste vi stänga. Det är väldigt brådskande och det finns en stor oro, säger Tommy Hassinen, ordförande i styrelsen för Gullringens simhall.

Det finns även problem med ventilationen.

– Själva duken över ventilationen har börjat släppa och ska man byta värmeåtervinningen måste man titta på ventilationen också. Reningsanläggningen i källaren är drygt 50 år gammal också, så det börjar bli slitet. En reparation av värmeanläggningen skulle nog kosta cirka 50 000 kronor och det är inte realistiskt att lägga på en anläggning som är slut. 

Föreslagit ett övertagande

Tommy Hassinen menar att det behöver ske en stor renovering av simhallen och att den ekonomiska föreningen inte har möjlighet att stå för särskilt stor del.

– Ett nytt aggregat till värmen kostar runt en halv miljon kronor och då räknar jag inte in kostnaden av att ta bort det befintliga. Det skulle också finnas möjlighet att leasa och betala en månadsavgift i fem år, men vi klarar inte det själva. En liten del skulle vi kunna ta själva. 

Vad vill ni ha från kommunen? 

– Vi hoppas att vi kan få ett investeringsstöd på aggregatet och en del på ventilationen. Exakt vad det landar vet vi inte, men det är ett svårt läge för oss. Det är tufft nu.

Styrelsen har också föreslagit att kommunen kan ta över simhallen.

– Vi har lagt fram det förslaget och sedan får vi se. Först och främst handlar det om kommunen vill ta över eller om de vill hjälpa oss med investeringen.

"Kan gå i graven"

Utan hjälp kan simhallen gå en mörk framtid till mötes.

– Det kan gå i graven, absolut. Till 100 procent kommer den göra det. Vi är väldigt beroende av stöd från kommunen. Det är slitsamt i styrelsen också, vi får hoppa in och arbeta alltmer ideellt. Vi behöver en person som jobbar som vi får bidrag för, men vi får inte tag i någon. Vi brukar få det från Arbetsförmedlingen, men det fattas en person nu. Det blir slitningar på styrelsen, det läggs över mer och mer på styrelsen.

Att behöva lägga ned är något Tommy Hassinen förstås till varje pris vill undvika.

– Det vore jättetråkigt, men som det ser ut nu är det väldigt svårt. Vi får mycket beröm av gästerna för olika saker, men den här stora biten har vi inte kunnat ta själva. Problemen har funnits i flera år, men det har blivit värre. Ett alternativ har varit att stänga simhallen i april och sedan öppna i mitten av september, men vi har löner att betala ut då också, så det funkar inte.

Hur kommunstyrelsen ser på situationen kan du läsa här

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt