Annons:

Pojken har flyttats från boendet –

Pojken har flyttats från Gula Villan i Gullringen efter onsdagens incident. Foto: Jonas Karlsson

Pojken har flyttats från boendet – "Kändes inte bra"

Den unga pojken som slog sönder ett skrivbord och kastade sten genom ett fönster har flyttats från boendet i Gullringen till ett annat boende. – Det kändes inte bra. Vi var tvungna att bryta det här, säger IFO-chefen Ewa Pettersson.

Annons:

På onsdagseftermiddagen förstörde en pojke född i början av 2000-talet ett skrivbord, en fönsterruta och kastade tre stenar mot en fönsterruta. En av stenarna gick genom en fönsterruta och var nära att träffa personalen.

Polisen kallades till HVB-hemmet Gula Villan i Gullringen och pojken är misstänkt för skadegörelse. Sedan boendet öppnade i Gullringen förra året har flera incidenter inträffat, men individ- och familjeomsorgschefen Ewa Pettersson vill inte kommentera om det är samma person som slagit sönder saker tidigare. 

– Det är inget jag vill gå in på, säger hon. 

Ewa Pettersson tillträdde nyligen som IFO-chef efter att Svante Christiansson gått i pension. Hon har inte koll på hur många händelser det har varit på Gula Villan. 

– Det har funnits problem i Gulllringen, men hur många incidenter det har varit vet jag inte. Det har varit rörigt där ute, men det har varit på fler ställen och det är inget unikt för Vimmerby kommun eller för liknande boenden. 

Hur ser du på att det har varit de här problemen?

– Det är inte så lätt alla gånger. En del av barnen har mycket bekymmer med sig i bagaget och har varit med om mycket saker. Nu sätts de ihop på ett ställe och det är inte alltid lätt. Det handlar också om vad personalen har för kompetens och vad ungdomarna har för bekymmer.

Pojken har flyttats

Kommunen har nu valt att flytta pojken från boendet i Gullringen till ett annat boende.

– Vi får titta på hur vi kan lösa det här för den här ungdomen. Han är inte kvar på boendet mer och vi har gjort en rockad.

Varför har ni flyttat pojken?

– Det kändes inte bra. Man var tvungen att bryta det här. 

Hur upplever personalen det här?

– Man mår inte bra som personalgrupp, tror jag. De mår inte bra och jag kan tänka mig att de känner sig misslyckade. Men det finns olika anledningar till det här. 

Har personalen gett det här barnet det stöd som han behöver? 

– Det kan jag inte svara på. Jag är inte rätt person för att svara på det. Skulle jag säga något om det skulle jag fara med osanning, men jag förutsätter att man har gjort tillräckligt. De här barnen mår inte bra i alla situationer och det kan ha många orsaker. Det kan komma upp grejer som de har med sig i bagaget eller så kan de få något negativt besked. Då händer det grejer. 

Ska besöka boendet

Nästa vecka kommer IFO-chefen tillsammans med biträdande boendechefen Jörgen Johansson att besöka personalen på Gula Villan. 

– Vi kommer göra en handlingsplan och undersöka om det finns delar som de ser och som inte fungerar. Det handlar om att trygga upp det för personalen och för ungdomarna som bor där. 

Är det ett extrainsatt möte med anledning av det här?

– Det vill jag inte säga. Det här hade vi bestämt innan och vi ska titta på situationen och hur det ser ut. Det handlar inte bara om Gula Villan, utan alla boenden. Vi har också många ungdomar som snart fyller 18 år och vi måste se över det också. Hur ska vi tänka framåt? Det måste vi se över. 

På Gula Villan bor åtta ensamkommande flyktingbarn. Dagens Vimmerby har också sökt Narges Sadeghi, enhetschef för ensamkommande flyktingbarn, och boendechefen Jörgen Johansson. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt