Annons:

KOMMUNEN HAR STÄNGT ETT AV SINA HVB-HEM

Gula Villan i Gullringen har stängt.

KOMMUNEN HAR STÄNGT ETT AV SINA HVB-HEM

Först skulle boendet Gula Villan stängas temporärt. Sedan svängde kommunen. Nu kan DV avslöja att boendet har stängt. – Det kommer att vara kvar som backup, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).

Annons:

I mitten av oktober sa IFO-chefen Ewa Pettersson att HVB-hemmet för ensamkommande flyktingbarn i Gullringen skulle stängas temporärt. Då hade boendet precis fått kritik i en rapport från Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO). 

Men kommunen svängde och meddelade kort senare att boendet inte alls skulle stängas. 

Nu kan DV avslöja att boendet har stängt igen och att samtliga barn har flyttat därifrån. 

– Man har jobbat på att successivt tömma Gula Villan, men det stängs egentligen inte utan det kommer att finnas kvar som backup. Det ligger vilande kan man säga ifall det blir fler som kommer igen, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S). 

Andra boenden

Ungdomarna har flyttats till andra boenden. 

– Jag har inte uppgifter på hur många det var nu på slutet, men de har hamnat på andra boenden. 

Varför gick man ut med uppgifterna om att det inte skulle stängas?

– Det här är ett rent tjänstemannabeslut. Man har diskuterat vilka som är bäst att ha kvar och man kom fram till att man skulle ta det här beslutet och hålla Gula Villan stängd tills vidare. 

"Bästa alternativet"

Med tanke på att betydligt färre ensamkommande flyktingbarn kommit till Sverige 2016 än den ursprungliga prognosen har Vimmerby bara anvisats ett par barn. Fördelningstalet låg på 88. 

– Som jag förstår det har man från verksamhetens sida utgått från att det bästa alternativet är att stänga Gula Villan tills vidare. Det behövs inte för tillfället och då finns det inget annat att göra än att stänga. 

Varför just Gula Villan?

– Från verksamhetens sida har man ansett att det är bäst. 

Har det med den kritik som framkom i IVO:s rapport att göra?

– Nej, det ska det inte. Det har inte varit så stora problem där ute. 

Ingen prognos

Vad fastigheten ska användas till i framtiden är oklart i nuläget. Kommunen har ingen prognos för när Gula Villan kan öppnas upp igen. 

– Det är en fastighet som kommunen äger och jag kan inte säga vad som är tänkbart, det har vi inte funderat över. Men man minskar ju ner värme och det blir inte samma skötsel. Bara för att det ser ut som det gör just nu kan vi inte göra oss av med det. Flyktingtillströmningen kan öka igen. 

Nu har kommunen boenden för ensamkommande i Vimmerby, Södra Vi och Locknevi.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt