Annons:

KOMMUNEN STOR VINNARE I MILJONTVISTEN

Vimmerby kommun går ut ur striden med Vimmerby Tidning som stor vinnare. Domen innebär att kommunen behöver betala 7,6 miljoner mindre än vad VT:s fastighetsbolag begärt. Foto: Simon Henriksson

KOMMUNEN STOR VINNARE I MILJONTVISTEN

Alldeles nyss kom domen i mångmiljontvisten mellan Vimmerby kommun och ett dotterbolag till Vimmerby Tidning. Mark- och miljödomstolens dom innebär en stor seger för kommunen. Domen innebär att kommunen ska betala 3,6 miljoner kronor till bolaget – det är nästan fem miljoner mindre än företaget krävt.

Annons:

Vimmerby kommun hade accepterat att betala 2,7 miljoner till Vimmerby Tidnings fastighetsbolag Mokullan AB för markintrånget när det gäller fjärde benet vid Netto-rondellen. Det tyckte Mokullan var för lite och krävde 8,5 miljoner.

I dag kom mark- och miljödomstolens avgörande av ärendet – och det slutade med en stor vinst för Vimmerby kommun. Kommunen behöver betala 876 333 kronor utöver Lantmäteriets värdering, vilket nästan är fem miljoner mindre än vad Vimmerby Tidnings dotterbolag begärt.

Utöver intrångsersättningen på 876 333 kronor ska kommunen även betala Mokullans rättegångskostnad på 272 664 kronor, vilket är cirka 15 000 kronor lägre än vad företaget begärt.

Totalt ska kommunen därmed betala 3 815 197 kronor för markintrånget och rättegångsprocessen. Utöver det ska det kommunala bolaget VEMAB betala 69 000 kronor till bolaget.

 5,6 miljoner för ny parkering

Bakgrunden till konflikten är det intrång på Mokullans mark som kommunen gjorde i och med utbyggnaden med ett fjärde ben vid rondellen vid Netto. Enligt kommunen var parterna överens om att priset skulle avgöras av Lantmäteriet, som den 29 april 2015 värderade intrånget på 3 487 kvadratmeter till 2,7 miljoner kronor.

Mokullan överklagade beslutet och begärde i stället 8,5 miljoner kronor. Det största skälet till den begärda summan är den nya parkering som företaget anser behövs efter intrånget.  Företaget förlorade 1 000 kvadratmeter parkeringsplatser på grund av intrånget, men krävde ersättning av kommunen för en 5 500 – 5 800 kvadratmeter stor parkering som bedömts kosta 5,6 miljoner kronor.

Företaget krävde också ersättning för bland annat en transportgata på området för 112 500, 186 750 för flytt av reklamskylt, flytt av ramp och uppförande av stängsel, 80 625 för en dagvattenledning och 30 200 kronor för en nedfälld lind.

Ersätts för 20 platser

I domstolsförhandlingen har kommunen ansett att Lantmäteriets beslut varit välgrundat och riktigt och har alltså gått med på att betala 2,7 miljoner.

Mark- och miljödomstolen anser att företaget ska ersättas för en ny parkering med 20 platser, vilket är det antal som företaget förlorat på grund av intrånget, och medger ersättning om 826 333 kronor för den delen. Domstolen ger Mokullan rätt när det gäller behovet av en intern transportgata och värderar den skada som uppstått till 50 000 kronor. Skälet till det är att fastigheten inte längre kan användas som utfartsväg för långa fordon och säkerhet.

När det gäller Mokullans övriga yrkanden instämmer domstolen i Lantmäteriets bedömning och avslår Mokullans krav.

Inga kommentarer

Vimmerby Tidnings vd och ansvarige utgivare Bengt Ingemarsson har hänvisat till Mokullans Ingvar Bäckman, som avböjt kommentarer fram tills att domen vinner laga kraft.

Kommunalrådet Tomas Peterson (M) har inte hunnit sätta sig in i domen. 

– Jag ska självklart kommentera domen, men först vill jag gå igenom den med vårt ombud. Fram tills dess vill jag inte kommentera domen. 

Är det aktuellt för kommunen att överklaga?

– Jag tror inte att det är aktuellt för kommunen, men vi får se hur motparten agerar. 

Domen kan överklagas till mark- och miljööverdomstolen i tre veckor från och med i dag. 

Fotnot: Den ursprungliga versionen innehöll en felaktig uppgift. Det har nu korrigerats. Vi ber om ursäkt för felet. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt