Annons:

Kommunen får betala – oavsett domstolens beslut

Ett dotterbolag till Vimmerby Tidning kräver 8,5 miljoner av Vimmerby kommun. I dag kommer mark- och miljödomstolens beslut i ärendet. Foto: Simon Henriksson

Kommunen får betala – oavsett domstolens beslut

I dag avgörs tvisten mellan Vimmerby kommun och Vimmerby Tidnings fastighetsbolag Mokullan AB. Hur det än går får kommunen stå för motpartens advokatkostnad på drygt en kvarts miljon kronor. – Det är ett expropriationsärende och då måste vi betala alla juristkostnader för motparten, säger kommunalrådet Tomas Peterson (M).

Annons:

I dag kommer Mark- och miljödomstolens avgörande av tvisten mellan Vimmerby kommun och Fastighetsbolaget Mokullan AB, som ingår i Vimmerby Tidnings koncern och ägs av moderbolaget Vimmerby Tidning och Tryckeri Ekonomisk Förening.

Dagens Vimmerby är den enda tidningen som rapporterat om konflikten. Tvisten handlar om värdet av den mark som kommunen gjorde intrång på när det fjärde benet i rondellen vid Netto byggdes. Intrånget upptog cirka 3 500 kvadratmeter av Mokullans mark.

Ny parkering

Lantmäteriet bedömde värdet för marken till 2,6 miljoner kronor – men kommunen och skattebetalarna riskerar en ekonomisk smäll på 8,5 miljoner kronor. Alltså sex miljoner mer än det belopp som Lantmäteriet bedömt som skäligt och som kommunen accepterat.

Företaget förlorade 1 000 kvadratmeter parkeringsplatser på grund av intrånget, men kräver ersättning av kommunen för en 5 500 – 5 800 kvadratmeter stor parkering som bedöms kosta 5,6 miljoner kronor. Företaget kräver också ersättning för en transportgata (112 500), 186 750 för flytt av reklamskylt, flytt av ramp och uppförande stängsel och 30 200 kronor för en nedfälld lind.

Bedömdes vara rimligt

I morgon kommer alltså mark- och miljödomstolens avgörande av ärendet. Hur det än går får kommunen betala Mokullans advokatkostnader på 250 000 kronor.

– Vi har fått en räkning på 250 000 som vi får stå för och det bedömde vår advokat som rimligt. Om det är för hela processen eller för sista året vet jag inte. De har även haft någon annan extern person som de ville ha 40 000 kronor för, där tyckte vi att 15 000 var rimligt. Där dömer domstolen hur mycket vi får betala, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

Peterson har tidigare uttalat sig mycket kritiskt mot företagets krav:

– Det är orimligt mycket. Kommunen har godkänt 2,6 miljoner, men vi har bevisat att det är minst tre gånger för mycket om man går på de faktiska värdena, sa han i en intervju med Dagens Vimmerby i slutet av juni.

Kan överklagas

Dagens Vimmerby har varit i kontakt med företagets styrelseordförande Bengt Ingemarsson, som även är VD och ansvarig utgivare för Länstidningen Norr/Vimmerby Tidning, men han vill inte kommentera ärendet utan hänvisar till Ingvar Bäckman. Bäckman vill avvakta kommentarer fram tills att domen vinner laga kraft.

Domen som kommer i dag kan överklagas till mark- och miljööverdomstolen, men för att prövas där krävs först prövningstillstånd.

– Det tror jag knappast att man får i ett sådant här ärende. Det har ingen principiell betydelse, säger Peterson. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt