Annons:

Migrationsverket halverar sin prognos – så många beräknas söka asyl

Migrationsverket halverar sin årsprognos för antalet asylsökande till Sverige. Foto: Tomislav Stjepic/Migrationsverket

Migrationsverket halverar sin prognos – så många beräknas söka asyl

I dag sänkte Migrationsverket sin prognos för hur många asylsökande som väntas ta sig till Sverige. Myndigheten tror att 34 500 personer kommer att söka asyl i Sverige.

Annons:

Ifjol tog Sverige emot flest asylsökande i nationens historia räknat på ett år. 162 877 människor sökte asyl i vårt avlånga land. 

Sedan dess har regeringen satt in flera åtgärder för att färre ska vilja ta sig till Sverige. Och det ser ut att ge resultat. 

På måndagen presenterade nämligen Migrationsverket sin prognos för antalet asylsökande 2016 och det är en halvering jämfört med aprils prognos. Då trodde myndigheten att omkring 60 000 skulle söka asyl i år och nu tror man på 34 500 personer. 3 000 av dem väntas vara ensamkommande flyktingbarn. 

– Med färre asylsökande till Sverige minskar också behovet av boendeplatser, och minskningen kommer troligtvis fortsätta under hösten, säger Anders Danielsson, generaldirektör på Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Svårare att söka asyl

Justeringen beror på skärpta gränskontroller i både EU och Sverige, enligt myndigheten. UNHCR räknar med att avtalet mellan EU och Turkiet kommer att kraftigt begränsa hur många flyktingar och migranter som tar sig in i unionen. Id-kontrollerna och de tillfälliga uppehållstillståenden har gjort det svårare att söka asyl i Sverige. Dock är drivkraften att söka skydd i Sverige och Europa fortsatt stark, skriver Migrationsverket.

– Den internationella flyktingkrisen fortsätter, även om den blir mindre påtaglig för oss här i Sverige då färre människor kommer att nå våra gränser, säger Anders Danielsson.

I år har 15 488 personer sökt asyl i Sverige. Vid samma tidpunkt förra året var det nästan dubbelt så många, men det var först på hösten som flyktingströmmarna till Sverige tog fart. I februari i år trodde Migrationsverket att 140 000 personer skulle söka asyl i Sverige. 2017 tror Migrationsverket att 51 000 asylsökande kommer till Sverige. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt