Annons:

Många ensamkommande kritiska mot sitt boende

De ensamkommande barnen på Gula villan i Gullringen känner sig isolerade. Foto: Jonas Karlsson

Många ensamkommande kritiska mot sitt boende

Inspektionen för vård och omsorg har granskat kommunens fyra HVB-hem för ensamkommande barn. Samtliga boenden klarar sig utan anmärkning – men det framkommer en hel del kritik från barnen på boendena.

Annons:

Vimmerby kommun har fyra boenden för ensamkommande barn: Gula villan i Gullringen, Södra Villan i Södra Vi, Vimarhaga i Vimmerby och Blå villan i Vimmerby.

IVO har granskat bemanningen, personalens kompetens, säkerheten och kvalitetsarbetet. Samtliga fyra HVB-hem får godkänt och alla tillsynsärenden avslutas. Däremot vill IVO att kommunen ska sammanställa och analysera synpunkter, klagomål och lex Sarah-rapporter på ett bättre sätt. Det gäller för samtliga fyra boenden.

Ingen systematik

Vid inspektionerna har IVO kunnat konstatera att klagomål oftast tas emot muntligt och i möjligaste mån åtgärdas och återkopplas – men det sker ingen systematisk dokumentation  av klagomålen.

Det kräver Socialstyrelsen och syftet är att socialtjänsten ska kunna se mönster eller trender som kan leda till upptäckter om brister i verksamhetens kvalitet.

IVO har pratat med flera ungdomar på de olika boendena och en hel del klagomål framkom. 

 Många på varje rum

På Vimarhaga, där det vid inspektionen bodde 26 pojkar mellan 15-17 år, tycker de två pojkar IVO pratat med att det är jobbigt att dela rum med upp till tre personer. En av pojkarna tycker att det förekommer retningar och bråk mellan ungdomarna och kollektiva bestraffningar när några bråkar.

Pojkarna upplever att de känner sig trygga med personalen, men att man på senare tid fått många restriktioner från "chef och kommunledning". Man upplever också en brist på information om den förestående flytten och skäl till varför vissa aktiviteter upphör.

 Känner sig isolerade

På Gula Villan i Gullringen, där det vid inspektionen bodde sju pojkar mellan 16-17 år, har myndigheten pratat med sex personer. Samtliga är missnöjda med boendet. De känner sig isolerade, de får inte längre halalslaktat kött och det förekommer inga regelbundna aktiviteter. Man tycker att det är dålig information och ingen deltar längre på de husmöten som arrangeras eftersom man inte fick något gehör för de synpunkter och önskemål som framkom.

En av pojkarna på Gula Villan anser att personalen bara bryr sig om någon chef eller myndighet är där, men samtliga anser att det finns tillräckligt med personal, att de får stöd och hjälp om de känner sig rädda eller otrygga och hjälp med läxor.

Det ska dock ha förekommit bråk i gruppen, vilket gjort att vissa känner sig otrygga.

 Överlag nöjda

På Södra Villan i Södra Vi bodde det tolv pojkar vid inspektionstillfället. Där har IVO pratat med fyra ungdomar och där är man överlag nöjd med boendet. Det enda ungdomarna anmärker på är att personalen inte längre får äta tillsamammans med pojkarna, vilket man ansåg gav både bra samvaro och bra språkträning.

Samma synpunkt har de fyra pojkar som IVO pratat med på Blå Villan. Två av dem menar att kollektiv bestraffning förekommit då någon busat och en av ungdomarna upplever att han blir retad och vill byta boende. I övrigt är man nöjd med boendet.

Samtliga synpunkter har IVO överlämnat till boendenas ansvarige chef. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt