Annons:

  • Jimmie Åkesson:

    Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har Astrid Lindgren som förebild. Foto: Riksdagen

  • Jimmie Åkesson:

    Vimmerbys stora författare Astrid Lindgren har inspirerat SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson: "Jag har inspirerats av Astrid Lindgren"

Den världsberömda barnboksförfattaren Astrid Lindgren har inspirerat Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. I en stor intervju i Expressen på fredagen säger SD-ledaren det. Flera kulturpersonligheter har reagerat mot uttalandet.

Annons:

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har inga förebilder. Men han har inspirerats av Vimmerbys alldeles egna Astrid Lindgren. 

Det säger SD-ledaren i en stor julintervju med Expressen. 

– Jag brukar aldrig säga att jag har några förebilder, förutom mina föräldrar då så klart. Jag har inspirerats av Astrid Lindgren. Det hon beskriver i sina böcker är fantastiskt fint och något som jag vill föra vidare på olika sätt. Jag kan inspireras av andra typer av nationalromantiska skildringar från Evert Taube och så där, men att tala om förebilder är att ta med sig hela deras bagage och det vet jag alldeles för lite om, så jag brukar inte prata om förebilder, säger han till Expressen.

Vill ge bok till Löfven

För tidningen berättar Jimmie Åkesson att han läser Astrid Lindgren för sin son varje dag (!) och att han är väldigt glad för det.

– Jag tror att det är väldigt bra för barn att läsa just Astrid Lindgren, för det är på en så fantastisk nivå. Dessutom är det en så viktig del av vårt kulturarv. Det beskriver vårt lands utveckling på ett sätt som få andra barnboksförfattare egentligen har lyckats med, så jag tycker det är jättebra.

Dessutom vill Åkesson ge en Astrid Lindgren-bok till Sveriges statsminister Stefan Löfven. 

– Jag skulle kunna ge en bok av Astrid Lindgren till Stefan Löfven. Jag tror att han behöver återkomma lite till folkhems-Sverige och vad bra det var förr, och inse vilken skada hans företrädare har ställt till. Det kanske kan få honom på bättre tankar.

Läckberg har reagerat

Flera kulturpersonligheter har reagerat starkt på Jimmie Åkessons uttalanden, däribland musikern Malena Ernman och författaren Camilla Läckberg. 

Camilla Läckberg skriver på sin Instagram att hela hennes själ gör ont när hon ser hur "SD:s partiledare försöker claima Astrid Lindgren som sin". 

Hon fortsätter: ”Förlåt men hur fräck och okunnig kan man vara??? VET han inte vad Astrid stod för? Jag kände henne inte personligen men jag har hela mitt liv beundrat kvinnan, människan, författaren Astrid Lindgren. Hon var klok, modig och hon stod upp för de svaga och de utstötta. Hon stod upp emot främlingsfientlighet och rasism och jag tror hon skulle vänt sig i sin grav vid blotta tanken på att SD försöker införliva henne i den nationalromantik de försöker sälja in. Jimmie säger att han läser Astrid Lindgren för sin son Nils 3 år. Berättar han för Nils om vem Astrid var? Vad hon stod för? Hur modigt hon försvarade de svaga? Eller vill han bara att han ska se bullerbyvärlden med röda stugor, eller flaggstången med svenska flaggan och Ida som kan se ända till Mariannelund? Astrid beskrev Sverige. Ja. Röda stugor och svenska flaggan. Men bortom symbolerna fanns ett budskap som ringer starkt och klart. Det onda mot det goda. Tolerans. Mänsklighet. Kärlek. Det Jimmie missar är att Jonathan är toleransen och Katla är intoleransen. Och Rasmus som är föräldralös, fattig och har rakt istället för lockigt hår, får ett hem. Maddicken som är född priviligierad, är blind för att det skulle finnas någon skillnad mellan henne och Lus-Mia. Allt i Astrids verk går rakt emot det SD står för, men Jimmie försöker göra henne till deras. Jag tror att Astrid skulle dela min syn", skriver Läckberg på Instagram.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt