Annons:

2016 blev ett succéår för Matz – ”Ribban höjs hela tiden”

Matz Eklund tillsammans med Eva Eastwood. Filmen om rockabillystjärnan har premiär den 17 mars. Foto: MX Film

2016 blev ett succéår för Matz – ”Ribban höjs hela tiden”

Film har varit hans hobby i hela sitt liv. Sent i livet blev det hans yrke. I vår går Matz Eklund nya film upp på biograferna – och siktet är inställt på en spelfilm.
– Jag har lite olika idéer, säger Matz Eklund i ett långt reportage.

Annons:

2016 började på bästa tänkbara sätt för Matz Eklund. Hans film ”En bit av 50-talet” visades på SVT den 7 januari – och passerade drömgränsen på en miljon tittare.

– Bättre start på året kan man inte få och sedan har det rullat på. Jag har jobbat hela året och har många saker på gång nu. Det har varit ett jäkligt bra filmår för mig.

”Det man älskar mest”

Film har varit Matz Eklunds hobby så länge han kan minnas, men det var först för sju-åtta år sedan som hobbyn blev ett yrke. Matz började producera reklamfilmer och på den vägen är det.

– Jag började med reklamfilmer, men det är något visst med att göra längre filmer. Det är kul att få göra det man älskar mest och allt ger ringar på vattnet. Nuförtiden måste jag inte jaga grejer själv på samma sätt. Visionen har hela tiden varit att få göra längre filmer ocg jag har höjt ribban hela tiden.

Vill göra en spelfilm

Framgångsreceptet stavas noggrannhet.

– Jag har haft flyt med bra ämnen och framförallt tagit tid på mig. Jag har låtit det ta den tid som krävs för att det ska bli ett bra resultat. Sedan har jag tänkt igenom och varit noggrann med tekniken och själva berättelsen.

Vad är drömscenariot för 2017?

– Det är att göra en ny stor film som berör människor. Det ska vara en berättelse som är svår för folk att låta bli att se. Egentligen tror jag att man kan göra film om vad som helst, men det är roligare att göra en film om något som man själv brinner för.

Matz Eklund har gjort flera dokumentärfilmer, men har allt mer allvarliga tankar på att ge sig på en spelfilm.

– Jag har lite olika idéer, men det är hemligt än så länge. Delvis gör jag nog manus själv i så fall, men blir det en större produktion kommer det vara fler som är inblandade. Det är lättare nu när man kommit upp några trappsteg i branschen, man får kontakt med bra folk. För att göra en spelfilm måste man få ekonomiskt stöd och diskussionsmässigt är den processen igång.

Många saker på gång

2017 blir ett hektiskt år för Matz Eklund. Han ska göra en dokumentär om Larz-Kristerz för SVT och slutföra dokumentärfilmen om Midnattssolsrallyt. Största släppet blir förstås dokumentärfilmen om artisten Eva Eastwood som går upp på biograferna den 17 mars i år.

– Det är mycket nu och jag har andra förfrågningar och egna tankar också. Sedan kan det komma nya erbjudanden med. Man vet aldrig vad som händer i den här branschen. Det kan dyka upp något nytt projekt och det är ett häftigt jobb på det sättet, det kan hända vad som helst.

”Känns som nästa steg”

Arbetet med filmen om Eva Eastwood har pågått i två år.  

– Det här känns som nästa steg i karriären. Jag har stora förväntningar på den och tror att den kommer att gå bra. Det är en hel del biografer klara och går den bra så blir det säkert fler. I förstaläget tror jag att det blir 25-30 biografer. 

Filmen kommer förmodligen att köpas in av SVT.

– De andra filmerna jag gjort har jag sålt in till SVT, men nu när den går upp på bio får den inte sändas förrän sex månader efter premiärdatumet. SVT är intresserade av den här filmen och den har absolut goda chanser att tas med i tablån. Jag skulle bli förvånad om de inte tog in den.

”En grym hemlighet”

Eva Eastwood är Sveriges kanske främsta rockabillyartist och Matz och Eva stötte på varandra under produktionen av ”En bit av 50-talet”.

– Jag träffade Eva när jag jobbade med den filmen och hon slängde ut en fråga om att göra en dokumentär och sedan började vi. Hon är Sveriges okränta rockabillydrottning, men också en Svensktoppen-artist. En modern Siw Malmkvist.

Filmen handlar om Evas bakgrund.

– Det intressanta med filmen är att hon har en grym hemlighet från hennes barndom som hon berättar öppet om i filmen. Det är en berättelse om en artist som hade väldigt dåliga förutsättningar, men som kommit till toppen med hårt arbete och vilja. Det är en jättehärlig person som har ställt upp på det mesta av mina idéer.

Har du jobbat på ett annat sätt med den här filmen jämfört med 50-talsfilmen?

– En bit av 50-talet var mer egen regi. Nu har jag fått ett material och en berättelse och det är mer ett självporträtt. Jag tycker att det känns som att det kan gå riktigt bra. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt