Annons:

Åbro: ”Inför bevattningsförbud!”

Åbro Bryggeri vill att kommunen inför bevattningsförbud. Foto: Åbro Bryggeri

Åbro: ”Inför bevattningsförbud!”

Grundvattennivån vid Skillingarum är lägre än på mycket länge. Åbro Bryggeris vd Henrik Dunge anser att kommunen bör införa bevattningsförbud. – Efter så många torra vintrar känns det lyxigt att hälla dricksvatten på gräsmattan, säger han.

Annons:

Grundvattennivån i kommunens vattentäkt vid Skillingarum är 1,5 meter lägre än vid samma tidpunkt förra året. I en artikel på Dagens Vimmerby gick VEMAB förra veckan ut och vädjade till befolkningen i Vimmerby att vara mer sparsam med sin vattenförbrukning.

Det handlar främst om att inte använda det kommunala dricksvattnet till bevattning och pooler. Åbroi Bryggeris vd Henrik Dunge anser att VEMAB borde ta ett steg ytterligare redan nu.

– Jag tycker att man ska införa bevattningsförbud redan nu. Det måste komma mycket mer vatten och det är bättre att spara redan tidigt och att sedan släppa på igen om det kommer mycket regn, säger han.

Känner du oro för er vattenförsörjning?

– Nej, men jag tycker att man ska börja spara tidigt.

”Självklart påverkas vi”

Inte heller Mikael Wall, teknisk chef på Åbro, känner ännu någon oro för situationen.

– Självklart påverkas vi om grundvattennivån sjunker, men vi har inte märkt någon kvalitetsskillnad på vattnet och det märker vi innan kapacitetsproblem. Sjunker nivån för lågt finns det större chans att vatten från Stångån sipprar ned. Då får vi in saker som inte är lika rent som grundvattnet, men vattnet från Stångån har inte så stor benägenhet att ta sig till grundvattnet.

Hur mycket lägre kan det sjunka?

– Det finns rekommendation om hur mycket man får ta och jag vet inte heller hur långt ned det är dit. VEMAB tar prover på nivån och de har inte uttryckt någon oro. Vi tar en femtedel av vad rekommendationen tillåter till Åbro, kommunen tar en tredjedel och vi har ganska bra marginal till rekommendationen.

Vill dubbla produktionen

Åbro har som mål att fördubbla produktionen inom en femårsperiod. I dag har man tillåtelse att pumpa upp cirka 250 000 kubikmeter vatten om året.

– Självklart kommer det att gå åt mer vatten, men att producera dubbelt så mycket är inte samma sak som att det behövs dubbelt så mycket vatten. I dag behöver vi 2,6 liter vatten för varje liter dryck vi producerar, men det kommer minska om vi tillverkar mer. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt