Annons:

Svag juni förstörde ALV:s rekorddröm

ALV:s VD Joacim Johansson är inte alltför besviken över att sagoparken inte slog nytt besöksrekord i år. Under sommaren kom 10 000 färre besökare till ALV jämfört med ifjol. Foto: ALV

Svag juni förstörde ALV:s rekorddröm

Överlägset bästa maj någonsin. Resten av sommaren blev däremot ingen totalsuccé för Astrid Lindgrens Värld. Tiotusen besökare färre än 2014 besökte parken under sommarmånaderna. Framför allt stack juni ut negativt. – Det går inte att förvänta sig rekord efter rekord, säger ALV:s vd Joakim Johansson.

Annons:

2014 blev ett sagolikt rekordår för Astrid Lindgrens Värld. Emils Katthultsmiljö var förmodligen en bidragande orsak till att hela 435 396 besökare tog sig till Astrid Lindgrens egen hyllningsvärld. 

Men den som trodde på ett nytt rekordår för ALV 2015 fick fel. Tiotusen färre besökare kom till sagoparken den här sommaren – men det är inget som gör parkens vd, Joakim Johansson, särskilt besviken. 

– Naturligtvis hade det varit kul att toppa igen, men det är ingen större besvikelse över det. Det går inte förvänta sig att alltid slå nya rekord, säger ALV:s vd Joakim Johansson. 

 Superbra maj

Starten för sommarsäsongen gick definitivt inte att klaga på. Trots att vädret inte visade sig från sin bästa sida slaktades det tidigare majrekordet. 2012 gick 39 317 besökare genom grindarna till Astrid Lindgrens Värld. Under årets kyliga majmånad besökte hela 42 484 personer Vimmerbys stora turistanläggning. Noterbart är att portarna slogs upp först den 13 maj också. 

Då trodde nog många att fler rekord skulle förpassas till historieböckerna. Så blev inte fallet. Juni blev vädermässigt en katastrof och också en svag månad i sagovärlden. 6 000 personer färre än 2014 kom och besökte parken. I juli var siffrorna fina igen – men augusti blev inte heller vad parken hade hoppats på. Sammanlagt besöktes ALV av tiotusen färre under maj till augusti än under samma månader 2014.

– En förklaring ligger förstås i det vädermässiga. Juni var allt annat än vädermässigt bra. 

Ser du några fler förklaringar?

– Vi ska komma ihåg att fjolåret var ett av de bästa sedan parken öppnade. Sedan var det också oerhört väderstabilt förra sommaren. I år höll maj och juli riktigt bra, men vi tappade rejält i juni och även i augusti. En förklaring till att vi tappade i augusti kan också vara att vi bjöd in våra samarbetspartners och deras kunder till företagsdagar förra året i augusti. Det gör vi i september i år och nu hoppas vi på en god september. 

 Slog målsättningen

Men Joakim Johansson är långt ifrån negativ när han beskriver årets sommar. ALV:s målsättning var 425 000 besökare – och det slogs med några hundra. 

– Vi hade en målsättning och den nådde vi upp till. Att det sedan inte blir rekord är förstås tråkigt, rekord är fantastiskt, men det går inte att förvänta sig att det ska bli det hela tiden. Vi är helt klart nöjda med sommarsäsongen.

Går det att bara öka och öka?

– Det gör det, men inte linjärt. Det går inte att öka varje dag. 

 Satsar på Lejonhjärta

Nästa år kommer besökarna att mötas av mångmiljonsatsningen på en ny miljö för Bröderna Lejonhjärta. 

– Vi tror att en nysatsning som Bröderna Lejonhjärta kommer att påverka tydligt 2016. Varje år när vi har släppt en större miljö har det kommit många nya besökare och vi har tilltro på att vi kommer attrahera fler gäster nästa sommar. 

Blir det några andra nyheter?

– Några ytterligare. Vi gör underhåll och andra investeringar, förstås. Men det vi marknadsför är ju Bröderna Lejonhjärta. Det kommer bli något som vi aldrig tidigare har sett i parken, med Törnrosdalen och Körsbärsdalen parallelt, precis bredvid varandra. Det blir unikt för vår park. 

 Ingen förändring

Förmodligen blir öppettiderna snarlika årets 2016. 

– Det är ingen förändring planerad. Vi ska köra klart hösten först, den är lika viktig. Men det är klart att vi diskuterar hela tiden: vad kan vi göra till jul till exempel? Vi fortsätter att prata, men ska vi göra vår upplevelse rätt så behöver vi ha karaktärerna på plats. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt