Annons:

Oxgården kan öppna upp för asylsökande

Tre olika aktörer har försökt att öppna asylboende i Vimmerby kommun, men misslyckats. Nu har Staffan Samuelsson informerat kommunen om att han har för avsikt att ta kontakt med Migrationsverket. – Vi vill dra vårt strå till stacken när det är kaos i Europa, säger Oxgårdens ägare.

Annons:

Europa är mitt uppe i den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Miljontals syrier har flytt sina hem och letar efter en trygg tillvaro någon annanstans. 

I Vimmerby kommun har tre olika aktörer försökt starta ett asylboende sedan förra sommaren, men ingen av dem har lyckats hela vägen.

Nu har Staffan Samuelsson, som driver Oxgården, informerat kommunen om att han har för avsikt att ta emot asylsökande.

– Det är absolut inget som är bestämt över huvud taget, men vi ser vad som sker i Europa och världen. Det är kaos och Migrationsverket har gått ut akut med en ytterligare direktupphandling och då känns det dumt att ett familjeboende ska stå tomt tio månader om året, säger Staffan Samuelson.

 Lång väg kvar

Men än är vägen lång. Kommunen har informerats – men något anbud till Migrationsverket är inte inlämnat.

– Migrationsverket har den policyn att man ska informera kommunen först. Vi kanske inte ens klarar kraven och jag har inte en aning om vi kommer lämna in ett anbud. Vi har bara gjort det här formellt och jag tycker att det är rimligt att man måste informera kommunen först. Vi har bara följt Migrationsverkets föreskrifter.

Hur många platser skulle det röra sig om?

– Jag har inte en aning. Vi planerar inte att ändra verksamheten på något sätt. Vi är ett hotell och vi planerar inte att öppna ett asylboende, men vi kan erbjuda Migrationsverket familjeboende under en period över vintern och som sträcker sig fram till den 21 maj. Vi gör inte skillnad på flyktingar eller svenskar, men det är kaos i hela Europa och tusentals barnfamiljer är på flykt. Om vi kan så är det självklart att vi ska dra vårt strå till stacken, säger Staffan Samuelsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt