Annons:

Så hög kan kilometerskatten bli – Åkesson fly förbannad

Centerpartiets riksdagsledamot Anders Åkesson är inte förtjust i kilometerskatten. Foto: Simon Henriksson

Så hög kan kilometerskatten bli – Åkesson fly förbannad

I dag presenterade regeringens utredare ett preliminärt förslag för den omdiskuterade kilometerskatten. Enligt förslaget kommer nivån hamna på mellan 10-12 kronor per mil.
– Det är oförståeligt hur regeringen kan fortsätta föreslå en skatt som bevisligen inte ger den miljöeffekt de eftersträvar, säger Centerpartiets Anders Åkesson.

Annons:

Det slutgiltiga förslaget presenteras i slutet av februari, men i ett pressmeddelande reagerar Anders Åkesson mycket starkt mot det preliminär förslag som yttrades vid ett seminarium i Stockholm i torsdags.

– Helt nyligen presenterades den parlamentariska Landsbygdsutredningen, som angav ett 70-tal konkreta förslag för en levande landsbygd i hela vårt land. Idag läcker regeringen sin ”vägslitageavgiftutredning” med förslag till åtgärder som går direkt på tvärs med Landsbygdsutredningen. Det som skett kan bara beskrivas som skamligt och ett uttryck för en total oförmåga att hålla två tankar samtidigt i huvudet på den svenska regeringen, säger Anders Åkesson, Centerpartiets infrastrukturpolitiske talesperson och riksdagsledamot från Kalmar län.

Åkesson tror att skatten kommer att driva på urbaniseringen ytterligare.

– Det är helt klart en skatt på avstånd, något vi har gott om i ett land som till ytan är stort men som är glest befolkat. Vi som dessutom är ett starkt handelsberoende land i Europas utkant kommer att känna av denna kilometerskatt rejält i plånboken. En kilometerskatt kommer att driva på koncentrationen av produktion och människor till landets tre storstadsområden och göra produktionsresurser som till exempel skog och malm väldigt dyra. Skogsindustriernas tidigare uppskattning om en kilometerskatt som då låg på 24 kr/mil tyder på att dagens förslag kommer att kosta skogsindustrin i landet minst 1 miljarder kronor om året. Självklart ger det väldigt allvarliga konsekvenser för svensk industris konkurrenskraft.

 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt