Annons:

Kritiskt kommunalråd:

Tomas Peterson (M) menar att Vimmerby kommun grundlurats av Trafikverket.

Kritiskt kommunalråd: "Grundlurade av Trafikverket"

Kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) rasar gentemot Trafikverket. Efter en genomgång av läget för Stångådalsbanan ser han rött. – Vi är grundlurade och kommer agera kraftfullt, säger han.

Annons:

Det var vid det senaste sammanträdet med kommunstyrelsen som Michael Leijonhud, från det kommungemensamma Infrastrukturkansliet, beskrev situationen för de båda järnvägarna Stångådalsbanan och Tjustbanan.

Det förändrade kommunstyrelsens ordförande Tomas Petersons (M) bild av situationen.

– Vi har blivit grundlurade av Trafikverket och andra myndigheter. Det är anmärkningsvärt och vi kommer agera kraftfullare från Vimmerby kommun. Jag trodde inte att det var så illa som det är och det händer saker under vår vetskap som inte är bra, säger han.

Han konstaterar att stora investeringspengar som skulle gått till Stångådalsbanan hamnat betydligt mer söderut. 

– Det är investeringsmedel i storleksordningen 300 miljoner som hamnat nere i Skåne. Dessutom har vi de tidigare pengarna som var reserverade för en satsning på Stångådalsbanan. Det handlar om 60 miljoner där. 

Lågt intresse

Men det är inte bara Trafikverket som Tomas Peterson (M) är kritisk mot. Även Östgötatrafiken får kritik, som han menar visar ett alldeles för lågt intresse.

– Först och främst ska vi trycka på genom Infrastrukturkansliet, som vi är delaktiga i. Vi kommer ge i uppdrag till Helen Nilsson (S) som är vår representant i Trafikstyrelsen. Jag träffar regelbundet kommunalråd i Östergötland och där kommer jag lyfta det här. Rent formellt kanske vi kommer agera på något sätt med länskommunerna utmed Stångådalsbanan. För det här är anmärkningsvärt. 

"Viktigt för Gullringen"

Kommunen vill också fortsätta att titta vidare på mer regionaltåg med fler stopp. 

– Vi kommer kämpa vidare med den planen. Det är också intressant och särskilt viktigt för Gullringen, med ett tågstopp där. Det kan också behövas i Storebro, Södra Vi, Mörlunda och Målilla.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt