Annons:

TUNG POLITIKER LÄMNAR ALLA SINA TUNGA UPPDRAG –

Efter nästan 30 år lämnar Peter Högberg alla sina tunga uppdrag. Foto: Simon Henriksson

TUNG POLITIKER LÄMNAR ALLA SINA TUNGA UPPDRAG – "HÅLLIT PÅ I 30 ÅR"

Den mycket profilerade S-politikern Peter Högberg lämnar alla sina tunga uppdrag. Bakgrunden är ett nytt jobb han verkligen ser fram emot.
– Det har varit en stor del av mitt liv, säger Högberg.

Annons:

Peter Högberg är ett av Socialdemokraternas allra tyngsta namn i Vimmerby kommun och har också haft flera tunga uppdrag inom Region Kalmar län.

Den här mandatperioden sitter Högberg bland annat i kommunstyrelsen, regionstyrelsen och patientnämnden. Han sitter också i kommunfullmäktige och regionfullmäktige. I Vimmerby kommun är han också vice ordförande i kultur- och fritidsutskottet och sitter i det kommunala bostadsbolaget Vimarhems styrelse.

– Jag har börjat känna mig trött på politiken efter så många år. Jag har varit aktiv i politiken på kommunal, regional och nationell nivå i många år. Det är verkligen utvecklande och härligt de allra flesta dagar och alla borde vara aktiva i politiken någon del av livet. Det är en samhällsinsats som behöver göras, säger Peter Högberg. 

Peter Högberg har varit heltidspolitiker i 15 år – men snart är det slut med det.

– Det handlar helt enkelt om att möjligheten dök upp till ett nytt jobb. Jag har hållit på i 30 år och heltidspolitiker sedan 2006. En gång i tiden rabblade ni upp alla mina uppdrag och jag har haft många. Det tär på en. Jag kunde ha patientnämnden på morgonen, sedan kommunstyrelsen, sedan Länsmusiken för att avsluta med kultur- och fritidsfrågor. Det har varit roligt och jobbigt men blivit väldigt splittrat. Det är väldigt många olika uppdragsgivare. Nu får jag en uppdragsgivare och kan fokusera på det till 100 procent. 

"Mån om att vara tillgänglig"

I slutet av januari börjar han som regional strateg inom Folkets Hus och Parker på halvtid. I mars går han över till heltid på sitt nya jobb.

– Det tar lite tid att lämna över efter drygt 30 år i politiken och min ambition är att kunna finnas kvar där för den som tar över i den mån jag kan. Jag lämnar inte politiken helt, utan jag sitter kvar i kommunfullmäktige och regionfullmäktige. Vi håller också på att rekrytera en ny vd till Länsmusiken och det är svårt att lämna mitt i den processen. Jag har tröttnat lite på politiken och i mitt nya jobb kan jag fortfarande kanalisera mitt samhällsengagemang. Det är en organisation som passar mig värderingsmässigt.

Känns det svårt att lämna något efter så lång tid?

– Det är klart att det är jättesvårt. Det är en stor del av mitt liv och i fredags när jag skrev på anställningskontraktet blev det definitivt. Det är en jätteutmaning, men jag blir kvar i fullmäktige och en del av nerven blir kvar. Jag blir fritidspolitiker nu.

Kommer du kandidera till kommunfullmäktige nästa mandatperiod?

– Den diskussionen pågår och vi har inte landat in i det än. Det finns en fundering på att sitta kvar i kommunfullmäktige, men den diskussionen pågår allmänt. Jag vill inte gå de händelserna i förväg. Jag har varit mån om att finnas tillgänglig. Jag låser inte dörren och slänger nycklarna. Jag finns där och många partikamrater är vänner även på det privata planet. Många andra har också erfarenhet och ibland kan det vara bra att kliva åt sidan. Det finns en risk att man blir för dominerande och många litar på en. Nu får andra chansen att kliva fram.

När lämnar du uppdragen?

– Vi tittar lite grann i möteskalendrarna, men det blir nog kring mars eller slutet av februari. Partiet ska hitta kandidater också. I huvudet har jag redan avgått. Jag grubblar inte så mycket över mötespropositioner längre. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt