Annons:

Vänsterpartiet vill begränsa kalhyggen i kommunens skog

Vänsterpartiet, med Peter Fjällgård och Lars Johansson i spetsen, vill förbjuda kalhyggen på delar av kommunens skogsinnehav. Foto: Simon Henriksson

Vänsterpartiet vill begränsa kalhyggen i kommunens skog

Vimmerby kommun är stor skogsägare. Nu vill Vänsterpartiet att delar av kommunens skog blir "hyggesfri", vilket innebär att man sätter stopp för kalhyggen.

Annons:

Vimmerby kommun äger 1 500 hektar skogsmark. Skogen ger ekonomisk avkastning genom avverkning och används även till byteshandel med privata markägare. 

I en nyskriven motion kräver Vänsterpartiet att det införs hyggesfritt skogsbruk på delar eller hela skogsinnehavet. Det innebär att man slutar att avverka genom att skapa kalhyggen. I stället sker uttaget ur skogen i takt med att träden blir avverkningsmogna. 

"De naturvärden skogarna står för tycks dock helt ha glömts bort. Det är dags att Vimmerby kommun tar ännu ett steg in i framtiden för att hjälpa till att vårda och bevara den småländska natur och kulturarv som är en av kommunens största tillgångar", skriver Vänsterpartiet i motionen. 

Flera andra kommuner har infört hyggesfritt skogsbruk på delar av deras innehav. 

"På sikt ger det utmärkta resultat både vad avser ekonomi, artmångfald, en levande skog, friluftsliv och naturupplevelser och skulle ge kommunala skogar med långt större värden för Vimmerbyborna än idag."

"Aktivt rekreationsområde"

Risken med förslaget är förstås att den ekonomiska avkastningen försämras. 

"Men på sikt tar man igen det. Fler fördelar är att man slipper plantera, röja och i viss mån gallra. Skogen blir mer naturlig med träd i alla åldrar och man slipper de trista kalhyggena. Det skulle bevara skogen som ett aktivt rekreationsområde för våra medborgare och som arena för våra föreningar. Gynna mångfalden vad avser växter och djur och göra skogen mindre känslig för stormskador."

Tretton av landets miljömål är knutna till skogen och Vänsterparitet anser att det här skulle vara ett sätt för Vimmerby kommun att medverka till att målen uppfylls. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt