Annons:

Plus 50 miljoner – men missar budget med 95

Landstinget i Kalmar län går mot en negativ budgetavvikelse på 95 miljoner. Foto: Landstinget

Plus 50 miljoner – men missar budget med 95

Landstingets ekonomi fortsätter att visa överskott – och att misslyckade med budgetmålen. Prognosen efter fyra månader pekar på plus 50 miljoner. Det är 95 sämre än budgeterat.

Annons:

Verksamheterna drar över sina budgetar med svindlande 232 miljoner. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen med de tre sjukhusen beräknas förbruka knappt 186 miljoner kronor mer än budget. Övriga vårdförvaltningar visar också underskott.

Personalkostnaderna ökar lägre än förväntat utifrån antal arbetade timmar. Det beror på att arbetstiden för tjänster med högre lön minskat medan antalet arbetade timmar för tjänster med lägre lön ökat. Också kostnaderna för bemanningsbolagen fortsätter minska, efter april månad är minskningen 18,4 procent i förhållande till samma period förra året. Sjukhusen har minskat kostnaderna för hyrpersonal med 44 procent, psykiatrin med 18 procent medan primärvården visar en ökning på 4 procent.

En halvering

Framför allt är det kostnaderna för sjuksköterskor och psykologer som minskat kraftigt. Till och med maj rör det sig om en halvering i förhållande till föregående år. 2016 var hyrkostnaden för denna personalkategori nästan 20 miljoner under perioden, 2017 är den kring 11 miljoner och nästan i nivå med 2015 års siffror. På läkarsidan minskar kostnaderna med 6 miljoner kronor. Totalt har bemanningsbolagen kostat landstinget cirka 50 miljoner kronor hittills i år, 14-15 miljoner mindre än förra året.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har minskat sina hyrkostnader med 10 miljoner och psykiatrin har minskat med 5,2 miljoner kronor sedan årsskiftet. Däremot har primärvården ökat sina hyrkostnader med cirka 1 miljon kronor.

Varierad tillgänglighet

78 procent fick i april komma till en specialistmottagning på något av länets sjukhus inom 60 dagar, 78 procent fick vänta högst 60 dagar på behandling/operation. Akutmottagningen vid Länssjukhuset i Kalmar noterade en något bättre tillgänglighet i maj, 73 procent av patienterna var klara inom fyra timmar. I Oskarshamn och Västervik låg man på oförändrat hög tillgänglighet, 92 respektive 84 procent av patienterna var klara inom fyra timmar.

Omkring 60 procent av akutpatienterna vid de tre sjukhusen fick träffa en läkare inom 60 minuter efter ankomst.

Barn- och ungdomspsykiatrin fortsätter att visa upp hög tillgänglighet till första besök. I april fick 97 procent av patienterna tid för ett första besök inom 30 dagar. Däremot är tillgängligheten till fördjupad utredning/behandling fortsatt låg. I april var det 57 procent som fick tid inom 30 dagar. En förklaring är en kraftig ökning av antalet vårdkontakter.

När det gäller tillgängligheten till vuxenpsykiatrin fick 87 procent av patienterna tid inom 60 dagar i mars.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt