Annons:

  • Partiledarkandidaten på besök i Vimmerby:

    Peter Karlsson, Lars Sandberg och Jacob Käll tillsammans med partiledarkandidaten Muharrem Demirok under besöket i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

  • Partiledarkandidaten på besök i Vimmerby:

    Muharrem Demirok och Jacob Käll i samtal.

Partiledarkandidaten på besök i Vimmerby: "SD håller strypkoppel på övriga tre"

Muharrem Demirok, tidigare kommunalråd i Linköping, är en av tre partiledarkandidater för Centerpartiet. Likt Annie Lööf är det ideologiska motståndet mot Sverigedemokraterna starkt.
– Jag tror att våra forna allianskollegor snart inser vad för avtal de sitter fast i, säger han under sitt besök i Vimmerby.

Annons:

Han började dagen i Växjö för frukostmöte och avslutade med en kvällsmacka i Vimmerby. Däremellan hade han varit i både Åseda och Högsby. 

Muharrem Demirok är en av tre centerpartister som vill bli ny partiledare efter Annie Lööf.

– Jag äter mig igenom Kronoberg och norra Kalmar län. När jag kommer in på 34:an känns det alltid bekvämt, säger han och skrattar.

Han har tidigare varit kommunalråd i Linköping och sitter numera i riksdagen. Nu slåss han med Daniel Bäckström och Elisabeth Thand Ringqvist om att bli Annie Lööfs efterträdare. Därför har han gett sig ut på vägarna för att möta medlemmar i partiet.

– Vi har ett antal stora utfrågningar nationellt och det är väldigt bra. Men jag vill också lyfta ned det till kretsarna och kommunerna för att träffa medlemmar och lyssna på dem. Jag tycker att det är viktigt att de får träffa mig över en kopp kaffe. Det är så jag har bedrivit mitt kommunalrådskap, med både mycket kaffedrickande och samtal. 

Vill vinna tillbaka landsbygden

För Muharrem Demirok är det viktigt att vinna tillbaka landsbygden. 

– Sverige ser väldigt olika ut och en av de viktigaste delarna för en ny partiordförande är att vinna tillbaka landsbygden. Det handlar om att stärka oss som parti och det finns inte bara en landsbygd, det finns flera och det har den här resan som jag har gjort visat tydligt. Det finns inte bara en politik för landsbygden, utan överallt har man olika förutsättningar.

I en klassisk centerkommun som Vimmerby tappade man extremt mycket i senaste valet. Hur ska du få tillbaka dem?

– Det handlar om tre delar. Den ena är intern och det handlar om organisatoriska förändringar och se över vad som är en folkrörelse framåt. Vi är en stark folkrörelse och det märker jag när jag är ute. Det andra är relevans. Vi ska lyfta frågor som är relevanta i människors vardag. Det är uppenbart att vi inte gjorde det i det här valet. Det tredje är sakfrågor. När man analyserar partiernas sakfrågor, så visar det sig att Centerpartiet inte ägde några sakfrågor. Det måste vi göra något åt. Min uppgift är att fokusera på Centerpartiet kommande mandatperiod och inte på andra partier primärt.

Väljarna kan nog uppleva att man inte vet var man har Centerpartiet längre. Ni har pratat om den breda mitten. I vilken riktning vill du ta Centerpartiet?

– Vi behöver inte bråka om höger och vänster nu. Vi har en regering som lutar starkt åt det konservativa hållet och en opposition som inte är en samlad opposition. Vi är inte en del av något, vi är bara Centerpartiet. Vi kommer vara en konstruktiv opposition där det behövs, men också en skarp opposition när det behövs. Personligen är jag borgerlig, men jag är också väldigt bekväm med att skapa överenskommelser åt båda håll. Tittar man på kommunerna är det inte blockpolitiken som vinner mark och kommunerna kommer behöva inspirera rikspolitiken mycket framåt. Det är tryggt för mig som har rötterna i den kommunala myllan. 

Stort motstånd mot SD

Annie Lööf hade ett väldigt starkt och tydligt ideologiskt motstånd gentemot Sverigedemokraterna. Det tycks vara ungefär lika stort för Muharrem Demirok.

– Jag tycker att Tidöavtalet gett oss rätt. Det visar vad Sverigedemokraterna för med sig till bordet. Samtliga tre andra partier i Tidögänget klev in som ett parti i förhandlingsrummet och kom ut som helt andra partier därifrån. Johan Pehrson uttryckte det bäst när han sa att man säger en sak före valet, sedan efter valet säger man en annan sak. Att samverka med SD, som är ett konservativt och reaktionärt parti, innebär mycket knepigheter. För oss är det inte aktuellt att förhandla med SD, men vi behöver inte heller förhålla oss till dem. Vi har en regering, där SD ingår, att förhålla oss till.

Samma sak sa M, KD och L för ett antal år sedan. Kan ni ändra er framåt?

– Jag tror att våra forna allianskollegor snart inser vad det är för avtal de sitter i. Det är inget avtal där de tre partierna sätter villkoren, utan det är ett avtal där Sverigedemokraterna sätter alla villkor och håller strypkoppel på övriga tre. Vi ser redan, runt om i Sverige, hur Tidölösningar håller på att kollapsa. Man får inget utrymme i ett så konservativt och reaktionärt samarbete, men jag tänker inte bränna några broar till forna allianskollegor.

I Vimmerby samarbetar ditt parti med S och V. Hur ser du på det?

– Alla kommuner försöker hitta det som är bäst för kommuninvånarna. När kommuninvånarna vaknar efter valdagen, så vill de att skolan fungerar, bussarna går och äldreomsorgen sköts på rätt sätt. För mig är alla kommuner med långsiktiga lösningar en inspiration.

Efter medlemsmötet i Vimmerby väntade sängen hemma i Linköping på Muharrem Demirok för första gången på tio dygn.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt