Annons:

Nu är det klart – Demirok blir ny partiledare för Centerpartiet

Muharrem Demirok är ny partiledare för Centerpartiet. Foto: Bildbyrån

Nu är det klart – Demirok blir ny partiledare för Centerpartiet

Nu är det klart. Muharrem Demirok blir ny partiordförande för Centerpartiet efter Annie Lööf. Demirok har tidigare varit mångårigt kommunalråd i Linköpings kommun.

Annons:

Muharrem Demirok, som har både svenskt och turkiskt medborgarskap, föddes i Huddinge 1976. Hans politiska gärning sträcker sig långt tillbaka i tiden och under de senaste 14 åren har han varit kommunalråd i Linköping.

Han blev invald i riksdagen 2022 och har i två omgångar suttit i Centerpartiets partistyrelse.

Som väntat står det nu klart att han efterträder Annie Lööf som partiledare för Centerpartiet.

– Jag är ödmjuk och stolt. Det är svårt att finna orden en dag som den här. Från djupet av mitt hjärta, tack, sa Demirok bland annat i sitt tacktal. 

Det vädrades dock en hel del kritik mot valet under stämman.

– Jag måste tyvärr säga att Muharrem Demirok, du är inte min partiledarkandidat. Jag vill föreslå för stämman att vänta in den fullständiga valanalysen och inte välja någon partiledare i dag utan vänta till den ordinarie stämman i höst, säger Lars Bäckström från Robertsfors.

Lööf gav sitt stöd

Annie Lööf avslutade sitt tacktal med att ge stöd åt Muharrem Demirok.

– Du har mitt fulla stöd och fulla förtroende, säger hon.

Säpo har sagt att dubbla medborgarskap kan vara en sårbarhet som kan utnyttjas av främmande makt. I mitten av januari meddelade Demirok att han ska avsluta sitt turkiska medborgarskap.

Efter att valberedningen föreslagit Linköpings tidigare kommunalråd som partiledare hamnade han i en mediastorm efter ha erkänt att han dömts för misshandel vid två tillfällen under 1990-talet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt